Івано-Франківськ

Впливають людяністю. У Франківську щотижня допомагають бідним та безхатькам

Завтра о 16:30 проведуть молитву з бідними у Костелі Христа Царя, що на вулиці Вовчинецькій, 92. О 17:00 потребуючим роздадуть

247717923 1603002450045893 3413010890318996195 n

Цьогоріч 14 листопада відзначають п’ятий Всесвітній день бідних. Благодійний захід для потребуючих в Івано-Франківську вкотре організовує Спільнота святого Егідія.

О 16:30 проведуть молитву з бідними у Костелі Христа Царя, що на вулиці Вовчинецькій, 92. О 17:00 потребуючим роздадуть їжу.

Хоча свято Папа Франциск започаткував п’ять років тому, у Франківську бідним допомагають близько 15 років. Учасниця Спільноти святого Егідія Уляна Римарук розповіла для читачів ПІК як та чому варто допомогти потребуючим.

Вони працюють з бідними, бездомними, ромами та мешканцями геріатричного пансіонату. Комусь не вистачає пенсії чи виплат по інвалідності на речі першої потреби, а комусь потрібен час, щоб оговтатись від складної життєвої ситуації та знайти роботу. Їм допомагають продуктами, теплим одягом, ліками, спілкуванням, порадами та молитвою.

Спершу благодійники шукали потребуючих у скверах, а після налагодження контактів вони самі приходять у домовлені місце та час. Раніше це було 40-50 людей, а під час карантину кількість підопічних буває 60 чи навіть 100 осіб.

Чай, бутерброди та гарячі страви роздають щотижня у середу та п’ятницю на Площі Шептицького. Готують гостинці учасники спільноти, їхні знайомі та небайдужі, які знайшли час долучитися до заходу. Найактивніші помічники перед святами. Є люди, які хочуть віддячити за допомогу. Наприклад, жінка, яка раніше народила дитину і їй бракувало грошей, а тепер у неї все добре, тому вона запропонувала щотижня готувати їжу для бідних.

“Приходять люди, яких ми знаємо роками, чи приїжджі з інших міст, які мають сімейні проблеми та шукають роботу. Їжа, яку роздаємо, це привід познайомитися. Людина розповідає про себе та свої труднощі, коли довіряє. Ми теж можемо у них чогось навчитися”, – каже Уляна.

Між людьми, які приходять по їжу, різниці не роблять. Розуміють, що в людей різні життєві історії. Наприклад, хтось втратив квартиру, бо його ошукали. Чи є люди з двома вищими освітами, але в переломний момент свого життя не змогли втриматися на ногах. Їм потрібне розуміння та підтримка. Пригощають й тих, хто прийшов напідпитку, а пізніше обговорюють такі моменти й мотивують не зловживати алкоголем..

“Ми не ділимо людей і роздаємо їжу всім. Якщо не пригостимо п’яного, то це нічого не змінить, а вплинути на них може наша людяність. У нас може зараз все бути добре, але ми не знаємо, як будемо поводитися в переломний момент. Треба залишатися людьми”, – вважає благодійниця.

Прикарпатців заохочують допомагати бідним та бездомним не тільки у їхнє календарне свято. Така благодійність змінює людей, допомагає стати менш егоїстичними та дозволяє дивитися на свої проблеми по-іншому.

Марія Гурецька.

Читайте також: 

В Коломиї відвідувачі Будинку нічного перебування не байдикують: мають корисну працю (ФОТО)

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagramYoutube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено