Івано-Франківськ

Чи потрібно вакцинуватися від коронавірусу, маючи антитіла: пояснення від МОЗ

Медики наголосили, що досі невідомо, яким має бути рівень антитіл для захисту і як довго вони зберігаються.

У МОЗ показали, як має виглядати довідка про протипоказання до вакцинації проти Covid-19

В Україні виявити захворювання на COVID-19 можна за допомогою двох видів тестування: методом ПЛР-тесту і провівши експрес-тест на антиген. При цьому існує думка, що ті, хто вже перехворів і має, згідно з результатами тесту ІФА, антитіла до коронавірусної хвороби можуть не вакцинуватися – мовляв, вже є імунітет.

У МОЗ України на сторінці в Facebook роз’яснили ситуацію.

Так, у відомстві зазначили, що метод імуноферментного аналізу (ІФА) допомагає визначити ознаки постінфекції на основі дослідження венозної крові. Такий тест виявляє імунну реакцію на вірус – тобто рівень антитіл.

Визначає метод ІФА тестування імуноглобуліни двох типів:

  • IgM – вказують на гостру фазу захворювання,
  • IgG – показує, що людина перехворіла і вже має антитіла до інфекції.

Звертаємо увагу, що наявність антитіл до коронавірусу, який спричиняє COVID-19, вказує, що людина раніше контактувала з вірусом, але не є ознакою хвороби. Виявлення антитіл не гарантує наявності імунітету до всіх штамів вірусу SARS-CoV-2 та не є підставою для відмови від вакцинації”, – йдеться в зверненні МОЗ.

Медики додали, що досі невідомо, яким має бути рівень антитіл для захисту і як довго вони зберігаються. Водночас підставою для встановлення діагнозу COVID-19 залишається тільки результат ПЛР-тестування, розповіли в міністерстві.

“Важливо, що жоден із тестів не є обов’язковим перед проведенням вакцинації. У першу чергу, йдеться про тест на визначення антитіл. Жодні дослідження не визначають, скільки саме людина повинна мати антитіл, щоб повторно не захворіти на COVID-19 та не бути госпіталізованою“, – йдеться у повідомленні.

Так, тест на наявність антитіл може лише показати їх наявність або відсутність, але він жодним чином не відповість на питання, чи захворіє людина на коронавірус знову чи як саме перенесе хворобу.

Також в МОЗ розповіли, що зараз у продажу є експрес-тести на COVID-19, які можна зробити вдома – вони також визначають антиген коронавірусу в зразку мазка з носоглотки. Але такі тести “не є валідними для допуску, наприклад, в громадські місця або поїздки в громадському транспорті”. Серед основних причин – відсутність впевненості в правильності проведення тестування і його результату, неможливість перевірити, чиї зразки використовуватися для його проведення в домашніх умовах.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено