Івано-Франківськ

У Печеніжині створять культурний центр Щепановського

На реалізацію проєкту виділять 670  тисяч гривень: 500 тис. грн з обласного бюджету та 170 тис. гривень спрямують з місцевої

Проєкт Печеніжинської громади здобув перемогу на 12 конкурсі програм розвитку місцевого самоврядування. У рамках  ініціативи в громаді створять культурний центр Щепановського.

Про це повідомляють в Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття, пише ПІК.

Хто ж такий Станіслав Щепановський?

Станіслав Щепановський – непересічна особистість для Печеніжина. У XIX столітті чоловік був депутатом австрійського Райхсрату, займався індустріалізацією.   Свого часу він  розвивав нафтову промисловість на Галичині та безпосередньо на території нинішньої Печеніжинської громади.

«Він виявив запаси нафти на Коломийщині і поставив видобуток цього цінного матеріалу на промислову основу. За його сприянням видобуток нафти значно зріс. Щепановський також інвестував у  будівництво великого нафтопереробного заводу у Печеніжині. Окрім того,  з’єднав нафтопроводом селище Печеніжин із селом Слободою. Також за ініціативи підприємця було прокладено залізничну гілку від Печеніжина до сусідньої Коломиї», – розповіла Марія Козьменко, представниця громади.

У Печеніжині залишився маєток, в якому тривалий час проживав Станіслав Щепановський. Донедавна там знаходилась поліклініка. Нині приміщення пустує. Тому в громаді вирішили створити на тому місці креативний простір.

У межах проєкту планують перекрити покрівлю будинку,  з часом привести будинок  до автентичного вигляду. Там знаходитимуться виставкові експонати, присвячені нафтовому підприємцю. До слова, нині ще тривають пошуки матеріалів та експонатів, котрі пов’язані з чоловіком.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено