Івано-Франківськ

Назад в минуле: 46 років тому Франківський хлібокомбінат “перебрався” на вулицю Льотчиків (ФОТО)

Історія Івано-Франківського хлібокомбінату сягає далеких 40-х років минулого століття.

LHMtg04JVdmmDwN1M2Lp

У післявоєнний час головна пекарня області знаходилась на вулиці Бельведерській (колишня Московська). У післявоєнні роки на умови праці людей та якість обслуговування споживачів практично не звертали увагу. Радянська влада вимагала виконання планів п’ятирічок, тому основна увага акцентувалась на кількості виробленої продукції та перевиконанні плану.

В 1947 році завод не забезпечував місто і райони хлібом. В той час стояли звичайні домашні печі, лопатами саджали, а замішували тісто в коритах, вантажили хліб вручну. Процес хлібопечення був дуже трудомісткий. Приміщення хлібопекарні – низькі й задушливі, тому умови праці були надзвичайно важкими. Згодом на комбінаті встановили механічні просіювачі борошна, нові печі, тістомішальні машини, тістоділителі та водомірні бочки, побудували складську експедицію та дріжджцех.

Потім виникла практично нереальна в той час ідея – будувати нові корпуси і новий хлібокомбінат. Рішення про будівництво приймали Главхліб у Києві та обласне управління харчової промисловості. Документацію розробляла Харківська проектна організація. Проект був недосконалий, вартість становила три мільйони карбованців. З метою економії коштів його скоротили: зменшили експедицію та відмовились від котельні.

Після всього постала ще одна проблема – проблема самого будівництва заводу. Спорудженням нового хлібокомбінату займалась будівельна фірма «Прикарпатбуд». Була постійна нестача коштів, доводилось брати позики. Дефіцитні деталі діставали самотужки. І все ж, попри всі труднощі, вдалось збудувати новий завод на вулиці Петлюри (колишня Льотчиків). Тут він і нині. З відкриттям нового заводу збільшився обсяг випуску продукції, виробництво хлібопродуктів сконцентрували в одному місці, поліпшились умови праці, відбувалась подальша механізація всіх ліній.

Перша випічка продукції в новому приміщенні Івано-Франківського хлібокомбінату була проведена 5 грудня 1975 року. Тісто ще замішували на булочній пекарні на вулиці Галицькій, а тоді вже привозили машиною на новий завод і проводили пробні випічки. Згодом наладили заміс в цеху. Першим тістомісом булочних виробів була Я.М.Нестерак. Завод набирав потужності. Запустили лінію №7 з випічки булочних виробів.

frankovsk23

Що було далі?

А в березні 1976 року закрили булочну пекарню на вулиці Галицькій і повністю перевели випуск булочних виробів на хлібокомбінат. Згодом, освоїли випуск батонів на лінії №6 і налагодили випуск бараночних виробів. В 1979 році вже працювало 5 виробничих ліній. У 1988 році відкрився перший фірмовий магазин магазин на

вул. Курбаса, який працює і сьогодні. Потужність заводу складала 120 тонн на добу. З 1993  по 1996 рік було проведено реконструкцію підприємства. У 1997 році на біржі в Івано-Франківську було куплено 20% акцій Івано-Франківського хлібокомбінату. Решта акцій було докуплено у трудового колективу. Підприємство знаходилося в досить незадовільному стані. У 2002 році підприємство входить у холдинг «Хлібні інвестиції».

Foto zavodu 2 scaled

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено