Івано-Франківськ

“Легенда Святого Різдва” вшосте у Франківську (ФОТО)

У франківському драмтеатрі показали феєричне шоу Галини Баранкевич "Легенда Святого Різдва".

"Легенда Святого Різдва" вшосте у Франківську

З цього приводу журналіст ПІК розмовляє з автором ідеї і організатором неперевершеного музичного видовища, Заслуженою артисткою України, ведучою акторкою Івано-Франківського драмтеатру Галиною Баранкевич:

"Легенда Святого Різдва" вшосте у Франківську

Галина Баранкевич

“Легенда Святого Різдва” – улюблене святкове видовище, яке вже стало хорошою традицією міста. В якому році ви вперше показали його франківцям?

– Вперше наша Легенда вийшла у 2016-му році і йшла всі роки поспіль аж до 2020-го. Тоді нам перешкодив локдаун. Але наступного року ми її відновили і сьогодні показуємо вшосте.

"Легенда Святого Різдва" вшосте у Франківську 269810299 3078194752499196 7043033556878577849 n scaled

Як у вас виникла ідея створити таке музичне різдвяне шоу, яке стало традиційним і бажаним у новорічні свята?

– “Легенда Святого Різдва” – це моє натхнення, творче надбання, мрії, якими я жила два роки до того, як наважилася втілити на сцені рідного театру. В мене з’явилися однодумці – Заслужена артистка України Тетяна Гірник, яка мене підтримала і по сьогоднішній день разом зі мною в цьому проекті. Співавтором є Таїсія Люта, яка придумала назву нашого шоу.

Ось так троє жінок, творчі мрії яких співпали, втілили в життя такий великий  проект. Також зі мною ці шість років працює художник театру Володимир Плазинський, для якого “Легенда” також стала частинкою душі.

"Легенда Святого Різдва" вшосте у Франківську

Тетяна Гірник

Що саме надихнуло вас на створення  такого народного, автентичного контенту?

– Направду, найголовніше, що мене до цього спонукало – це те, що останнім часом в Україну дуже швидко почали вкорінюватися традиції відзначати святкування інших країн і релігій, забуваючи  рідні звичаї, обряди. Можна навести приклад Геловіну, персонажі якого практично заполонили вулиці, вітрини і крамниці наших міст.

Я не хочу дискутувати  щодо доцільності відзначення таких свят, чужих нашій вірі і культурі. Мова зовсім не про це. Я хочу, щоб українці задумались, чи потрібно їм, маючи надзвичайно багатий спадок рідних обрядів та традицій, звичаїв, запозичувати якісь чужоземні свята. Я зрозуміла, що нам треба відновлювати, відроджувати своє, вдосконалювати його, надавати новий подих і впроваджувати в життя. І все!

Як ви обираєте артистів для своєї “Легенди”. Адже це – не лише високопрофесійний, а й надзвичайно духовний проект?

– Зараз стало трішки легше, бо артисти самі пропонують свої номери, колядки, різдвяні, святкові пісні. “Легенда” набирає популярності, багато виконавців хочуть взяти в ній участь, телефонують навіть із столиці. Поки що проект обходився нашими західно-українськими артистами і, як бачимо, досить успішно. Бо спочатку було хвилювання, чи глядач прийде на лише  “своїх”, бо існує така, не дуже приємна, тенденція, коли “своє” не цінується, а “чуже” – це щось нове і класне. Тому в “Легенді” –  прикарпатські, чернівецькі, львівські виконавці!

"Легенда Святого Різдва" вшосте у Франківську

Учасники дійства.

270827936 3082995342019137 7883991335883156100 n scaled 267780258 3072261129759225 8693776807260193681 n scaled

Які відомі виконавці брали участь в “Легенді” і хто із знакових артистів буде цього року?

– Для мене всі виконавці, які беруть участь в “Легенді Святого Різдва”, знакові люди. Це люди, які досягнули в мистецтві певних вершин. І навіть юні виконавці, діти – це не просто випадкові діти. Кожен з них має свої досягнення, цікаві номери, вони довго і плідно готуються до проекту. Якщо говорити про відомих виконавців з інших областей, то можна відмітити львівський гурт “ЯгОди”, неймовірний  фольклорний гурт “Гердан”  з Чернівців.

А наш дует “Гардамани” я вважаю своєрідним талісманом, бо вони були на кожній “Легенді”. Щороку я намагаюся змінювати виконавців, шукати нових, чи запрошувати тих, які минулих разів не брали участь. Але “Гардамани” – це втілення краси, родини, таланту, голосу, затишку і саме ці символи втілює в собі “Легенда Святого Різдва”, на яку люди приходять не тільки за розвагами і відпочинком, але й за сімейним, духовним, моральним затишком.

Щирими і давніми друзями “Легенди” є Оксана Романюк, Cвітлана Весна, гурт “Будьмо” і багато-багато  улюблених артистів. Я не в змозі всіх назвати, бо список вийде довжелезним.

Цього року в проекті візьме участь відома актриса, блогерка, ведуча “Ліжни ТV”  FIINKA – Ірина Вихованець. Вона виконає для глядачів авторську коляду. Тому всі абсолютно, хто брав, бере, чи братиме участь у цьому проекті особисто для мене є величними і знаковими митцями і творчими особистостями, які роблять імідж нашому легендарному проекту.

Звичайно, в мене є амбіції, мрії і плани запросити в Легенду когось із відомих київських зірок. І в мене вже є ідея, якою має бути “Легенда” в 2023-му році, тому буду рада пропозиціям цікавих колядок, номерів, творчих надбань, бо ми абсолютно відкриті, будучи творчим продуктом, зацікавленим у хорошому, якісному, яскравому, родинному українському контенті.

Який смисл ви хочете донести людям своїм проектом?

– Наша команда хоче сказати людям, що Різдво – це не лише сам факт народження Ісусика, не лише кутя і родинне застілля. Різдво – це набагато глибше, потаємніше і змістовніше. Зауважу, що кожного року пишеться новий сценарій (цьогоріч його створювала Людмила Лінник), розкриваються нові теми, сучасні, актуальні, послуговуючись біблійними, вертепними персонажами.

"Легенда Святого Різдва" вшосте у Франківську

Людмила Лінник

Таким чином ми розкриваємо глибину цього свята, стараємось розвивати одвічні християнські цінності, пояснювати, що таке гріх і доносимо, як би це не банально звучало, що добро обов’язково і завжди перемагає зло. І це не просто казка, красива розповідь у музичній феєрії, а істинна перемога правди над брехнею, світла над темрявою. І так повинно бути, так люди мають себе налаштовувати. Це є основною метою, яку ми несемо людям в ці святкові дні.

Ну, і крім того, “Легенда” – це і культурний, духовний, а головне  сімейний відпочинок, бо наша різдвяна традиція є цікава всім: і дорослим і дітям і ми повинні пронести її крізь покоління і бережно передати нащадкам.

"Легенда Святого Різдва" вшосте у Франківську

творці “Легенди Святого Різдва”

Завершила розмову Галина Баранкевич словами Царя Небесного, які є наскрізною червоною ниткою цьогорічної “Легенди Святого Різдва”: ЛЮБІТЬ ОДИН ОДНОГО, ЯК Я ПОЛЮБИВ ВАС!

Це найбільша таємниця справжнього Різдва. Коли ти любиш світ, людей в ньому, то ця любов буде повертатися тобі сторицею. Символ нашої Легенди – це янгол. То ж хай янгол і новонароджений Ісусик оберігає всіх вас. Христос народився!

Розмову записала Руслана Гочіяєва-Шевчук.

фото з ФБ-сторінка Галини Баранкевич.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

 

 

 

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено