Івано-Франківськ

Україна розробила тест-системи, які здатні виявляти COVID-19, грип та інші віруси

Науковці Інституту молекулярної біології і генетики розробили п'ять комбінованих тест-систем, які можуть одночасно виявляти у людини COVID-19, грип та низку

Про це повідомляє ПІК із посиланням на пресслужбу ІМБГ.

Науковці ІМБГ розробили п’ять різних комбінованих тест-систем для одночасного виявлення SARS-CoV-2, грипу та низки інших небезпечних респіраторних вірусів – епідемічного грипу А та Б, парагрипу 1-3, респіраторно-синцитіальних вірусів А та В й ортопневмовірусів людини, риновірусів, кору”, – йдеться у повідомленні.

В Інституті зазначають, що ці тест-системи здатні не лише виявляти віруси, а і прогнозувати перебіг хвороби у пацієнтів, які цими вірусами інфіковані.

Дослідники розповідають, що спочатку встановили рівні відносної експресії (прояв активного стану гену в окремій клітині, – ред.) понад 20 генів вродженого імунітету, а також системи згортання крові у здорових людей та у хворих на коронавірус. Після статистичного та біоінформатичного аналізу змін експресії цих генів учені знайшли набори біомаркерів із 3-8 генів, на основі чого і розробили комбіновану експресійну тест-систему.

Ці біомаркери дозволяють з високими показниками чутливості, специфічності та точності діагностувати гіперзапалення, гіперкоагуляцію (порушення згортання крові, – ред.) та лімфопенію (аномальну низьку кількість лімфоцитів, – ред.) у периферичних клітинах крові пацієнтів з COVID-19“, – йдеться у повідомленні.

Науковці налагодили розробку тест-систем на основі існуючих ПЛР та кПЛР з різними типами виявлення.

Отримані результати дозволяють розробляти будь-які комбіновані тест-системи для визначення небезпечних патогенів людини та тварин: і такі, що потребують дуже дорогих приладів, зокрема ПЛР у реальному часі,  і ті, для застосування яких достатньо звичайних термоциклерів, які можна закупити та використовувати у будь-якій лікарні країни. Ці підходи дозволяють зберегти високу чутливість, яку дають ПЛР реакції, та значно здешевити проведення діагностики“, – повідомляють у Інституті.

Варто додати, що над цим проєктом науковці працювали протягом двох років.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено