Івано-Франківськ

Сovid-вакцинація дітей на Прикарпатті: як почуваються щеплені

Франківські матері поділилися власним досвідом щодо вакцинації дітей.

602255ffae5ac91b750d0e24

З початку 2022 року в Україні, зокрема й на Прикарпатті, спостерігається різке зростання хворих на коронавірусну хворобу Covid-19 серед дітей.

За весь час пандемії в області на ковід захворіли понад 10 тисяч дітей, за минулу добу – 92 дитини. Зростає й рівень госпіталізації: сьогодні перебувають на лікуванні 124 дитини.

Не дивлячись на різке збільшення хворих, вакцинація дітей й далі продовжує викликати суперечки. Ситуацію досліджує ПІК.

Історії франківців, які вакцинували своїх дітей

Франківці, які вакцинували своїх дітей розповіли: чому зробили дітям щеплення, як готувалися до вакцинації, про самопочуття дитина опісля, та що сказали б антивакцинаторам.

Любов Белан розповідає, що перехворіли на коронавірус всією сім’єю. Обійшлося без госпіталізації, але хворіли важко: температура, слабкість, кашель, втрата нюху ледь не на півтора року.

Тому питання вакцинації було зрозумілим.

“Я вважаю, що людство вижило тільки завдяки вакцинації, і якщо б наші предки, так само відносилися до щеплень, як частина населення зараз, то ми б вимерли ще на стадії кору, туберкульозу тощо. Якщо медицина дає шанс – треба ним скористатися”, – зізнається Любов.

Спершу вакцинувалися Любов з чоловіком, згодом щепили 18-річну доньку та 12-річного сина.

“Вплинуло й те, що ми багато подорожуємо.  Ми поїхали за кордон з сім’єю, але вакциновані були лише я і чоловік, діти – ні, там нас запитали “а чому діти не вакциновані, ви їх не любите?”. Це дуже запам’яталося”, – каже Любов.

Важливо й те, що син Любові сам хотів зробити щеплення проти Covid-19.

“Він чекав, коли виповниться 12 років,  щоб можна було піти вакцинуватися і захистити свій організм. Особливої підготовки до вакцинації не було. Педіатр оглянула, підтвердила, що син здоровий і все”, – розповідає Любов.

Серед реакцій на щеплення у 12-річного Олександра лише синець та легкий біль у місці уколу.

“Хворобі легше запобігти, ніж потім її лікувати“, – каже Любов Белан, та додає:

“Не вакциновані люди – це ризик, потенційно велечезне навантаження на медицину. Люди, які не вакцинуються, мають підписати згоду, що їх не треба реанімувати і все. Адже коли людина хворіє і потрапляє в реанімацію, то вона вже не питає, що й де саме їй колять, чим вона дихає, які антибіотики й гормональні препарати їй одночасно вводять. Тоді просто – лікарю, рятуйте! А коли лікар просить зроби вакцину і захистити себе, то наші люди чомусь в захист не вірять. Мабуть, кожен має пройти ці випробування на своєму шляху “.

b1d85264 a807 4e2c a517 eab10784a5ce scaled

Франківка Галина Волошин вакцинувала свого сина Нікіту, хлопцеві 12 років.

«Ми вакцинувались з чоловіком, як тільки з’явилась можливість, одні з перших. Зараз отримали й бустерну дозу вакцини. Дитині зробити щеплення порадила педіатр.Також подорожі за кордон є простішими для вакцинованих. Тому ми не вагалися», – каже Галина.

Щодо підготовки до вакцинації Галина додає, що не готувалися. Лише пояснили дитині навіщо потрібно вакцинуватися від Covid-19 та показали власним прикладом.

«Педіатр оглянула дитину і дала довідку, що дитина здорова та направила в призначений для таких цілей пункт щеплення», – додає мати.

Після вакцинації, продовжує Галина, у сина трішки боліла голова та рука. І вранці наступного дня не міг сконцентруватися на уроці, про щеплення попередили вчителів. В цілому переніс вакцинацію нормально.

“Мої діти мають всі необхідні щеплення. Як на мене, то цим питанням мають займатися батьки та вакцинувати своїх дітей. Дорослих стараюся переконувати, якщо вагаються, але якщо людина затятий антивакцинатор, то не витрачаю марно сили”.

"Все буде добре, якщо ми вакцинуємо 80% людей" - координатор вакцинальної кампанії на Прикарпатті

Що потрібно знати про вакцинацію дітей

В Україні можна щепити від коронавірусної хвороби дітей віком від 12 років вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech.

Дітям 12-13 років для щеплення необхідна згода одного з батьків або опікуна. Для дітей від 14 років згода батьків не потрібна, достатньо їхнього власного бажання вакцинуватися.

Особливої підготовки до щеплення – не потрібно. Необхідною є підписана батьками або опікунами Інформована згода та оцінка стану здоров’я дитини. Перед вакцинацією лікар зобов’язаний видати цей документ для заповнення.

Протипоказам вакцинації є:

  • анафілактичний шок після введення першої дози вакцини;
  • імунодефіцитні вроджені або набуті стани.

«Таких випадків вкрай мало. Навпаки є діти та дорослі, які мають тяжкі хронічні захворювання, чи тривалий прийом гормонів, то ці люди потребують ще додаткової дози вакцини проти ковіду, тому що їхня імунна система не вміє дати адекватну відповідь і їм двох доз буде замало», – каже лікар-імунолог з Франківська Галина Бенько.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram,Youtubeта  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено