Івано-Франківськ

У Франківську вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні (ФОТО)

20 лютого - День пам'яті Героїв Небесної Сотні.

FB IMG 1645361824188 scaled

Сьогодні у Франківську вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні, а також відбулася хода, присвячена восьмій річниці битви за Дебальцеве, пише ПІК.

В Архікатедральному і Митрополичому Соборі Воскресіння Христового УГКЦ відбулась панахида.

FB IMG 1645361813644 scaled

Далі – пам’ятною ходою з площі Шептицького вирушили ветерани війни, матері загиблих героїв Небесної Сотні та військові. А також в Меморіальному сквері відбулась панахида за загиблими під час Революції Гідності та російсько-української війни.

 

Фото зі фейсбук-сторінки міського голови.

Довідково:

20 лютого в Україні День Героїв Небесної Сотні. Мабуть немає українця, який не пам’ятав би ті криваві події, які проходили 2013-2014 рр. Для нас вони стали справжнім зламом у свідомості, адже до цього в Україні жодні народні протести не мали кривавої розв’язки. Від перших куль силовиків мітингувальники загинули ще наприкінці січня 2013 року, але саме 18-20 лютого 2014 відбулося найгарячіше протистояння в центрі Києва. Тоді близько сотні мітингувальників загинули, віддавши своє життя за споконвічне бажання нації – мати демократичну, вільну та розвинуту країну. Загиблих назвали “Небесною сотнею”, а 20 лютого запровадили день пам’яті Героїв Небесної Сотні.

В листопаді 2013 року тодішній президент Віктор Янукович відмовився від Угоди про Асоціацію з Євросоюзом. Тобто, він хотів повернутися до проросійської політики. І це рішення обурило всіх прогресивних українців. Вечером 21 листопада на Майдан Незалежності почала сходитися молодь, яка кричала гасла за євроінтеграцію України. Опозиційні сили підтримали мітингувальників. Але влада на протести не зважала, лише почала стягувати до Києва спецпідрозділи “Беркут” з регіонів країни.

Вночі з 29 на 30 листопада влада вдалася до силового розгону, знайшовши для цього привід, що потрібно встановити на площі новорічну ялинку. “Беркутівці” застосовували до людей особливо жорстокі методи, а деякі мітингувальники змогли знайти прихисток лише в Михайлівському соборі. Серед них були і неповнолітні. Таке поводження обурило українців. До Києва почали з’їжджатися люди з усієї країни. Але президент і далі не зважав на протести.

В ніч на 11 грудня силовики ще раз спробували розігнати мітингувальників. Але їм це не вдалося зробити. Тоді в парламенті проголосували за справжні “диктаторські закони”, які унеможливлювали будь-які людські протести.

Перші людські жертви з’явилися 21 січня. Спочатку загинув Юрій Вербицький, якого викрали з лікарні, де він перебував після побиття, довгий час катували і покинули в лісі. 22 січня від пострілів загинув 20-річний Сергій Нігоян та Михайло Жизневський.

18 лютого Уряд мав проголосувати за повернення Конституції 2006 року, яка надавала йому більше повноважень. Зранку до Верховної Ради рушила колона беззбройних людей. Проте вони були зустрінуті “тітушками” та силовиками з газовими гранатами. Ввечері “беркутівці” зробили оголошення, щоб Майдан покинули жінки з дітьми і почали наступ. В ході цього штурму загинуло 20 осіб.

19 лютого мітингувальники змогли відбити Майдан завдяки підкріпленню. А 20 лютого став найкривавішим днем в історії Революції Гідності. Силовики почали відкрито застосовувати вогонь, в мережі поширювалося відео зі снайперами. Цього дня ще близько 70 людей було вбито.

Ввечері 20 лютого український Парламент зібрався і прийняв постанову про незаконні дії силовиків. 21 лютого відбулося прощання з загиблими. В ніч на 22 лютого колишній президент Віктор Янукович покинув Україну і нині перебуває на території РФ.

20 лютого – День початку російської агресії проти України. Саме 20 лютого 2014 року почалася військова операція, метою якої була окупація автономної республіки Крим. 2022 року цьому конфлікту виповнюється 8 років.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено