Івано-Франківськ

На Чернігівщині через страх перед вибухами померли 26 тварин (ФОТО, ВІДЕО)

У чернігівському центрі стерилізації за час війни загинули 27 тварин.

89c284e68a66604a scaled

Помирають не від травм, а від серцевих нападів. У Чернігівському ветеринарно-стерилізаційному центрі «Крок до тварин» від зупинки серця через страх перед вибухами померли 26 тварин. Від травм, здобутих від влучання снарядів – 1. Про це Суспільному повідомила директорка підприємства Тетяна Діденко.

Із початку війни і до тепер Тетяна Діденко живе у центрі. Вона одна піклувалася про 250 тварин, не маючи світла, тепла, зв’язку та з обмеженими запасами води та корму.

Центр розташований на околиці міста, цей мікрорайон регулярно обстрілювали російські військові. На територію підприємства впало 4 снаряди. Три з них розірвалися, пошкодивши вольєри та паркани, підірвавши дах.

741fca1f71cbebe2 scaled

6e91a5046264d30e scaled

Четвертий снаряд не розірвався. Він поцілив в огорожу, поблизу того місця, де Тетяна та ще троє волонтерів розвантажували машину із гуманітарною допомогою. Те, що снаряд не здетоновував – вберегло їм життя, говорить жінка.

Від травм, отриманих через влучання снарядів на територію центру, помер один собака – молодий пес на прізвисько Моцарт. Його від смерті врятували волонтери. Ще цуциком його забрали додому люди похилого віку, коли пес виріз до розмірів вівчарки, вирішили застрелити, – так він потрапив до ветеринарно-стерилізаційного центру для пошуку нової родини.

«Це неправильно, і так не має бути. Тварина, яка загинула від уламка, на нього вже була написана заява. Він 25 лютого мав поїхати в родину».

91f5e5a679f08388 scaled

Ще кілька утриманців центру отримали поранення осколками. Однак більше шкоди несе панічний страх собак перед вибухами – він їх в буквальному сенсі паралізує. Від серцевих нападів за час війни тут померли 26 тварин. Деякі втекли. Найбільше, говорить Тетяна Діденко, собаки бояться літаків, їх вони чують заздалегідь.

«Люди розуміють, що відбувається. Їм страшно, вони бояться, вони – в небезпеці, але їм можна хоч щось пояснити, навіть дітям. Тваринам не можна пояснити, що відбується. Окрім страху, вони нічого не відчувають».

f8df83316983ebd1 scaled

Зараз у центрі найбільше не вистачає рук, говорить Тетяна, для прибирання, вигулу та годування тварин, а також для ремонту понівечених будівель. Наразі у центрі перебуває 230 тварин, 160 з них – собаки. Із водою та їжею допомагають волонтери. Щоб економити корм, собак перевели на одноразове годування. За таких умов його вистачить приблизно на два тижні.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  уFacebook,Instagram,Youtubeта  Telegram  

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено