Івано-Франківськ

Щоб народ не простив: жахливі докази страти сільської старости на Київщині (ФОТО)

Світлини братерської могили із закатованою сім'єю стали наочним доказом геноциду, який чинили російські війська у Київській області.
«Я вижив. Мені нестерпно боляче…» — Роман Безсмертний Фото:
«Я вижив. Мені нестерпно боляче…» — Роман Безсмертний Фото:

Український дипломат, політик та історик Роман Безсмертний — уродженець Мотижина, що в Макарівському районі на Київщині, пережив з рідними драматичні дні окупації в епіцентрі подій. І поділився на своїй фейсбук сторінці спогадами про останні дні родини сільської старости Ольги Сухенко, пише ПІК.

Світлини із цією закатованою родиною у братерській могилі стали наочним доказом геноциду, який чинили російські війська на Київщині.

Роман Безсмертний описав події у рідному Мотижині, починаючи з третього дня війни, 27 лютого. І присвятив свій допис пам’яті загиблих земляків.

“В окупації, у його хаті було 6 осіб, разом з родиною, яка через бомбування лишилась без даху над головою. На всіх була 1 буханка хліба. Тоді пан Роман подзвонив своєму однокласнику, чоловікові старости села, Ігореві Сухенку. Саме він і його дружина Ольга налагодили постачання селянам хліба”, – пригадує Безмсертний.

624c3df222646

Через перебиті дроти в Мотижині не стало електрики й з’явились проблеми зі зв’язком. Люди потерпали від холоду й не мали змоги приготувати їжу. Коли залишилось дров на тиждень, їх врятував знов Ігор Сухенко — дістав 3 куби дров.

«Ми з Ігорем часто бачилися, уникали спілкування телефоном, це було небезпечно. Вороги постійно забирали у населення мобілки і перевіряли їх. З телефонів ми вичищали все що можливо і ховали їх. Ігоря Сухенка турбувала моя присутність в Мотижині. «Не висовуйся, прошу, якщо дізнаються хто ти і схоплять, то буде проблема у всього села», — повторював він весь час», — згадує сьогодні дипломат.

Родина Сухенко допомагала людям в усьому. Наприклад, дістати пальне для генератора — 10 літрів, що дали змогу зарядити телефони й налагодити зв’язок.

«Вранці 23 березня я знову зустрівся з Ігорем і передав йому ящик з медикаментами, бо його син Сашко займався розподілом і доставкою ліків в селі. Він і для моєї мами привозив таблетки. Ми домовилися з Ігорем, що вони з родиною наступну ніч заночують вже в нашій хаті. Чому? На той момент нашу хату обшукали російські військові… Значить, до нас вони б вже не прийшли…”, – пише Пан Роман.

Але ввечері Оля, Ігор і Сашко Сухенки не прийшли … Зв‘язку з ним вже не було.

3

Як повідомляє Вечірній Київ, світлини з місця братерської могили, де російські терористичні війська намагались приховати тіла закатованих Сухенків, зняли й опублікували світові ЗМІ.

Як стало відомо, саме 23 березня військові РФ прийшли додому до Ольги Сухенко та вивезли родину у невідомому напрямку.

За фактом порушення законів і звичаїв війни (ч.1 ст. 438 КК України) українські правоохоронці розпочали кримінальне провадження.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено