Івано-Франківськ

Війна в Україні: 18 вулиць Івано-Франківська, які потрібно негайно перейменувати

В умовах війни Росії проти України в Івано-Франківську потребують перейменування майже два десятки вулиць.

MyCollages 2022 04 13T082944.272 scaled

Мова йде про доцільність перейменування вулиць, які мають імена російських діячів, що жодним чином не були пов’язані зі Станіславовом (нині – Івано-Франківськом), а більшість з ним фактично не мали нічого спільного з Україною:

Вулиця Глінки (м-н Микитинці-Ринь) – названа на честь Михайла Глінки (1804-1857) –  російський композитор, засновник російської класичної музики.

Вулиці Докучаєв (м-н Гірка) – названа на честь Василя Докучаєва (1846-1903) – російський природознавець, засновник наукового генетичного ґрунтознавства та зональної агрономії.

Вулиця Достоєвського (р-н Північного Бульвару) – названа на честь Федіра Достоєвського (1821-1881) російський письменник, визнаного класиком російської літератури та одним з найкращих романістів світового значення. Вважається першим представником персоналізму в Росії.

Вулиця Дунаєвсього (м-н Хоткевича) – названа на честь радянський композитор українського єврейського походження Ісака Дунаєвського (1900 – 1955). Родом з Полтавщини. Народний артист РРФСР.

Вулиця Ковалевської (м-н Микитинці) – названа на честь російського математика, письменниці і публіцистки Софії Ковалевської (1850 – 1891).

Вулиця Лермонтова (м-н Княгинін) – названа на честь російського поета, прозаїка, драматурга Михайла Лермонтова (1814 – 1841). На території, що належить до сучасної України, Лермонтову ніколи не довелося побувати.

Вулиця Менделєєва (м-н Залізничний) – названа на честь російського хіміка Дмитра Менделєєва (1834 – 1907), одного з авторів періодичної таблиці хімічних елементів.

Вулиця Некрасова (м-н Гірка) – названа на честь російського поета, письменника та публіциста Миколи Некрасова (1821 – 1877). Народився на Вінниччині.

Вулиця Огарьова (м-н Гірка) – названа на честь Миколи Огарьова (1813 – 1877) російського поета, публіциста та революційного діяча.

Вулиця Пржевальського (м-н Свофіївка) – названа на честь  російського мандрівника, географа, природодослідника, науковця, історика та археолога Миколи Пржевальського (1839 – 1888).

Вулиця Рєпіна (м-н Залізничний) – названа на честь російського художника-маляра українського походження родом зі Слобожанщини Іллі Рєпіна (1844 – 1930).

Вулиця Сахарова (центральна частина) – названа на честь Андрія Сахарова (1921 – 1989) – радянського фізика, співтворця водневої бомби.

Вулиця Сєчєнова (м-н Микитинці) – названа на честь російського фізіолога, психолога і мислителя-матеріаліста Івана Сєчєнова (1829 – 1905), який започаткував фізіологічну школу.

Вулиця Танкістів (м-н Майзлі) – названа на честь радянських визволителів під час Другої світової війни.

Вулиці Толстого (м-н Залізничний) – названа на честь одного із найвідоміших російських письменників і мислителів Льва Толстого (1828 – 1910). Брав участь в обороні Севастополя. Просвітник, публіцист, релігійний мислитель.

Вулиця Чайковського (м-н Майзлі) – названа на честь російського композитора, диригента і педагога Петра Чайковського (1840 – 1893).

Вулиця Челюскінців (м-н Опришивці) – названа на честь учасників експедиції, що висадилися на дрейфуючу крижину і протрималися на ній два місяці після того, як затонув пароплав “Челюскін”.

Вулиця Чехова (м-н Майзлі) – названа на честь російського письменника Антона Чехова (1860 – 1904). Його українське походження і належність до класиків світової літератури не викликають сумнівів, однак він жодного відношення не мав до Івано-Франківська. 

Цікаво, що згідно з соціологічним дослідженням, проведеним 6 квітня соціологічною групою “Рейтинг”, ідею переіменування вулиць та інших об’єктів, назви яких пов’язані з РФ, підтримують 90% мешканців Західної України, а в цілому по Україні цей показник становить 76%. При цьому не підтримує таку ідею серед усіх українців лише 13%.

Нагадаємо, у Франківську та Чернієві перейменують декілька вулиць.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено