Івано-Франківськ

Культурний контрнаступ: Франківський драмтеатр презентував “Бій за Україну”

«Бій за Україну» покажуть у кількох містах України.

278920794 2236001073242069 1342321095152355825 n scaled

Сьогодні, шостого травня, в Івано-Франківському драмтеатрі відбулася прес-конференція з приводу старту національного благодійного проєкту “Бій за Україну”, повідомляє ПІК.

“Ця подія є справді унікальною. Адже народжується в одній із найстрашніших сторінок історії України, під час вторгнення Росії на нашу землю. Про це і буде йтися у нашому проекті “Бій за Україну””, – розповів головний режисер Ростислав Держипільський.

Проект презентують у декількох містах, це буде національний тур.

“Ми мали стартувати 8 травня у Франківську (ред., прем’єра в Івано-Франківську, яка була запланова на 8 травня скасовується, через небезпечну ситуацію). Адже ця вистава, як протиставлення Дню “пабєди”, який нас заставляли святкувати. Ми хотіли наголосити, що ми Україна, як суб’єкт Другої світової війни святкуємо разом з усім світом 8 травня – День перемоги над нацизмом”, – додає Ростислав Держипільський.

IMG 20220506 141819 340 scaled

“Бій за Україну” – це спільна робота Франківського драмтеатру з Національним Президентським хором та хором “Felicio”.

Актори Франківського драмтеатру та Національний Президентський оркестр проводили репетиції у різних містах. І лише сьогодні вперше зустрілись і зазвучали разом.

“Це надзвичайно важлива і почесна для нас місія – підтримати культурний фронт і всю нашу Україну в цій боротьбі за незалежність нашої держави. Сьогодні ми декларуємо на весь світ нашу культуру. Сьогодні ми згадуємо про те, що наша музика, література, культура є окремою, автентичною, абсолютно не прив’язаною до того, що нам нав’язувалося з середини 17 століття і так варварськи знищувалось, розстрілювалось і всіляко затоптувалось. В цьому наша місія”, – каже Максим Гусак, диригент Національного Президентського оркестру.

Ще одна важлива мета цього національного мистецького проєкту – це зібрати кошти для Збройних сил України. 

Ведучим мистецького проєкту буде Заслужений артист України Олексій Гнатковський:

Наші ЗСУ відбивають натиск москалів. Нашою основною метою є перейти в контрнаступ у культурному плані за всі ці роки, століття, десятиліття, впродовж яких московська держава знищувала нашу культуру і казала, що її немає. Це була атака. Зараз ми переходимо в контрнаступ. Ми будемо говорити про ті всі історичні віхи, які були у нашій культурі, про тих всіх постатей, яких вони нівелювли”, – каже Гнатковський.

Також Олексій Гнатковський звернувся до влади, до всіх українців та світу:

“Ми звертаємося до всіх з проханням і вимогою деблокування Маріуполя. Це наша спільна мета – звільнити Маріуполь”.

1 127

Музичний керівник проєкту – Роман Григорів підсумував:

“Відбувається геноцид українського суспільства, нації. З перших днів війни ми перестали бути митцями. За цей час накопився бунт і він вимагає вивільнення. У нас не має іншого шляху – тільки мистецький”, – каже Григорів.

Мистецький проєкт “Бій за Україну” матиме три блоки:

  • Перший – духовно-академічна музика, перлини світової музики. На цьому етапі відбувається колаборація хору, оркестру й акторів Драмтеатру.
  • Другий – Шевченківський блок. Тарас Шевченко залишається нашим пророком, генієм.  Тому ця частина присвячена йому. Будуть звучати уривки з його творів. Саме в цій частині зіграє акторка Ірма Вітовська.
  • Третій – українські патріотичні пісні. Вони пролиті кров’ю, але підіймають дух, і при всьому болі, який там закладений – вони ведуть нас до перемоги. У цій частині глядачі зможу почути переможця шоу “Голос країни” Сергія Лазановського.

Довідково:

Національний тур повинен був стартувати 8 травня в Івано-Франківську, однак міський голова Руслан Марцінків заборонив проводити масові заходи 7, 8 та 9 травня. Тож розпочне свій тур мистецький проєкт з Хмельницького. 

З 10 до 22 травня проєкт гастролює містами: Хмельницький (10.05), Чернівці (13.05), Кам’янець-Подільський (14.05), Львів (15.05), Ужгород (21.05) та Мукачево (22.05).

Квитки онлайн: https://bit.ly/bij-za-ukrayinu та у касі театру.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено