Івано-Франківськ

“Мусимо триматися до кінця”. Франківчанка про волонтерство та допомогу переселенцям (ФОТО)

18-річна Настя Палій родом з Івано-Франківська. Зараз вона навчається в Українській академії лідерства і допомагає українцям.

Академія лідерства – неформальна програма на 10 місяців для проактивної молоді. З початку війни один з осередків, в якому перебувала Настя, переїхав з Харкова у Львів. Дівчина розповіла журналістам ПІК про академію більше, а саме – про волонтерство у час війни, допомогу переселенцям та про проєкт “Обізнані”.

В академії студенти займаються волонтерством. Роблять енергетичні батончики військовим, допомагають у гуманітарних штабах, працюють з внутрішньопереселеними особами, займаються кіберволонтерством. Також вони одні з небагатьох в Україні, хто почав плести основи для маскувальних сіток.

“Ми розказували нашій громаді, як правильно плести сітки, бо як з’ясувалося, не всі тканини для цього підходять, не всі техніки плетіння є правильними. Таким чином, ми допомагали людям виконувати цю роботу якісно”, – розповідає Настя.

Студенти навчаються 6 днів на тиждень, серед яких є два дні на волонтерство.

“Ми живемо в Брюховичах, де є багато переселенців. Намагаємося проводити різні активності для них. Наприклад, після Великодня водили гаївки для діток. Зараз вони морально дуже страждають від воєнних дій. Ми намагаємося зробити їхнє дитинство максимально звичним для них. Також з дітками робили пряники для військових, плели сітки разом. Був у нас майстер-клас писанок”, – каже студентка.

c0a5b95c b409 4b55 ab53 8b207399e9d3 scaled

Настя говорить, що найбільше любить робити енергетичні батончики. Студенти збирають кошти і на них закуповують продукти. Дехто сам приносить горішки, мед, шоколад і з того виготовляються ці смаколики.

“Також я долучалася до гумштабу. На склади з багатьох країн завозили набори військових аптечок і ми їх , можна сказати, заново формували. Бо в якійсь аптечці може бути, наприклад, не той бинт. Ми спочатку все сортували в загальні контейнери і потім формували аптечки”, – ділиться дівчина.

Ще одна студентка академії Аліса створила проєкт “Розумію”. Більшість учасників проєкту – це ті люди, які після початку війни переїхали за кордон у більш безпечне місце. Найпоширенішою проблемою переселенців була “провина вцілілого”

“Як мешканка західних територій України, я також це відчула. Ти йдеш в душ і розумієш, що зараз не всі можуть піти в душ. Ти готуєш їсти і розумієш, що не всі зараз мають достатньо їжі. Але ми доносимо людям, що все окей, що ми в безпеці і це класно. Єдине, про що нам треба хвилюватися, це про те, як ми можемо нашою безпекою допомогти іншим. В нас є змога щось приготувати, зробити продуктову посилку, посилку якихось препаратів, медикаментів,  амуніції”, – зазначає Настя.

Наступний проєкт, який створили студенти академії, це “Обізнані”. З початком війни багато людей почали піддаватися фейкам, люди не розуміли, що відбувається, тому студенти вирішили зостосувати ті знання, які їм дають в академії.

“Ми черпали інформацію з різних статей військових аналітиків і критиків, це все обробляли і в зручній та зрозумілій формі подавали дітям-підліткам. Цільова аудиторія нашого проєкту 14-17 років. Ми ведемо 2 сторінки, в Instagram і TikTok. В Instagram ми пишемо пости. Наприклад, “Чому важливо продовжувати кричати про війну?”, “Як працюють петиції?”, “Як складати тривожний рюкзак?” та “Що таке хімічна зброя?” – розповідає дівчина.

8501c4bb 0349 4db3 8add 45a326144dfd

3-4 рази на тиждень Настя веде stories на сторінці проєкту в Instagram. Найчастіше в stories вона постить актуальні новини.

Крім того, ця вся інформація подається в більш розважальному форматі в TikTok. Так вона легше запам’ятовується.

“В останньому відео ми розповідаємо про “токсичних” діячів України. Наприклад, хто такий Кива і чому його не варто підтримувати? Або – як, слухаючи російську музику, ми фінансуємо російську армію. Крім того, ми рекомендували українські фільми, сайти і платформи”, – каже Настя.

Дівчина додає, що зараз важливо триматися разом, вірити у перемогу і не здаватися, бо ми пройшли уже великий шлях.

“Це ще точно не кінець. Якщо ми зараз здамося, то навіщо були ці недоспані ночі, ці шалені збори речей, допомоги. Ми мусимо триматися до кінця. Потрібно продовжувати працювати, вчитися. Особисто я знаю, що Україна переможе!”, – наголосила студентка.

4daba1e1 b5e7 41a4 ba8f 491903e2a17f

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено