Івано-Франківськ

Мер Долині пропонує Фонду держмайна повернути історичну солеварню у власність громади

Іван Дирів звернувся з офіційним та відкритим листом до Фонду державного майна України.

12366062 758217640951287 8710979410154076653 o  large  large

Міський голова Іван Дирів від імені Долинської громади звернувся з офіційним та відкритим листом до Фонду державного майна України про передачу до комунальної власності споруд майнового комплексу ДП «Долинський солевиварювальний комбінат» (на сьогодні уже зруйнованих), з проханням підтримати ініціативу безоплатної передачі у власність громади, яка зможе зберегти об’єкт історико-культурної спадщини.

“У п’ятницю направили офіційний лист до Фонду державного майна України про передачу до комунальної власності на сьогодні уже зруйнованих споруд майнового комплексу ДП «Долинський солевиварювальний комбінат». Окремо публікую відкритого листа. Долинська територіальна громада сподівається на розуміння, конструктивну співпрацю та підтримку нашої ініціативи, яка вдихне нове життя в історію міста, –написав Іван Дирів на своїй офіційній сторінці у соціальній мережі.
До теми…

На території Долинської громади (вул. Оболонська,11) розташовані руїни майнового комплексу старої солеварні – колишнього державного підприємства «Долинського солевиварювального комбінату», яка до середини XX століття  була одним із ключових  промислових об’єктів і перлиною міста та становить цінність для місцевої громади як об’єкт історико-культурної спадщини. Солеварня – першопочаток Долини, як міста, де на гербі зображено 5 топок солі; це наша історія і наша пам’ять, яку обов’язково необхідно зберегти.

dolina saltworks 1910

Через зношеність основних фондів, моральну застарілість технологій та процесів випарювання солі на ДП «Долинському солевиварювальному комбінату» було вкрай затратним, що в свою чергу суттєво збільшує високу собівартість виробництва солі. Таким чином, з середини 90-х років ДП «Долинський солевиварювальний комбінат» фактично був збитковий та не здійснював будь-якої господарської  діяльності. Наказом Мінагрополітики України від 26.12.2011 року №774 було прийнято рішення щодо припинення цієї юридичної особи та утворено комісію  з ліквідації комбінатув. Однак, з того часу процедуру  державної реєстрації  припинення юридичної особи так і не було завершено.

За час простою, відсутності господарської активності та охорони, будівлі майнового комплексу зазнали значних пошкоджень та руйнувань. Значна частина споруд фактично втрачена. У стані придатному для теоретичного відновлення сьогодні залишилися лише 2 будівлі, які знаходяться в аварійному стані та можуть нести загрозу життю людей. Місцнвою владою було частково забезпечено охорону пам’ятки  ДП «Долинський солевиварювальний комбінат» з метою уникнення розкрадання та руйнування приміщення солеварні.

На сьогодні майновий комплекс ДП «Долинський солевиварювальний комбінат» перебуває в управлінні Фонду державного майна і є державною власністю. А тому безпосереднього впливу та відновлення силами територіальної громади м. Долина місцева влада не вправі.

Читайте також на ПІК: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено