Івано-Франківськ

У НБУ порахували, як змінилася ситуація із зарплатами в Україні з початку війни

Падіння рівня зарплат у приватному секторі у середньому становить від 25% до 50%.

groshi

Більшість українських підприємств не можуть виплачувати своїм співробітникам зарплату на довоєнному рівні.

Про це йдеться у макроекономічному та монетарному огляді від Нацбанку України.

За даними різних опитування, представлених НБУ, падіння рівня зарплат у приватному секторі в середньому становило від 25% до 50% порівняно з довоєнним часом. Найбільше таких підприємств у добувній промисловості та будівництві.

158918 1 ru large

Поступово зростає частка підприємств, які зменшили оплату праці на 10–50%, зокрема в енергетиці, секторі послуг, транспорті та торгівлі. При цьому у сільськогосподарських підприємствах, навпаки, зарплата не змінилася чи навіть зросла.

У середньому у травні зарплати в Україні були на 10–60% нижчі за довоєнні (залежно від виду діяльності). При цьому у травні порівняно з квітнем зросли зарплати для водіїв, медиків та фармацевтів, зарплати у переробній промисловості та сільському господарстві.

Як розповіли у НБУ, у бюджетному секторі ситуація трохи краща: персонал частково відправляли у простій із виплатою 2/3 зарплат. У НБУ зазначили, що доходи домогосподарств підтримуються соціальними виплатами, підвищенням пенсій та зростанням виплат військовим.

Крім того, незважаючи на пожвавлення економіки України, попит на працівників відновлюється мляво.

Водночас стабілізувалася частка підприємств (більше 30%), які суттєво скоротили працівників та не змінили їх кількість. Середньозважений рівень зайнятості покращився, але це пояснюється сезонністю – він все ще на 25% нижчий, ніж до війни (на 40% на початок березня). Зростання кількості вакансій суттєво поступається приросту резюме навіть для фахівців ІТ.

Нагадаємо, Національний банк України рекордно підвищив облікову ставку.

Читайте також на ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено