Івано-Франківськ

Національний банк України рекордно підвищив облікову ставку

Від облікової ставки залежить відсоток, під який банки надаватимуть кредити та депозити.

photo 2022 06 02 14 18 22 scaled

Національний банк України ухвалив рішення про підвищення розміру облікової ставки до 25%. Про це повідомила пресслужба НБУ.

“Метою цього рішучого кроку разом з іншими заходами є захист гривневих доходів та заощаджень громадян, збільшення привабливості гривневих активів, зниження тиску на валютному ринку і в результаті посилення спроможності Національного банку забезпечувати курсову стабільність і стримувати інфляційні процеси під час війни”, – йдеться у повідомленні.

Власне, НБУ вперше від початку повномасштабного вторгнення росії ухвалив рішення щодо зміни облікової ставки.

“Такий підхід був виправданий в умовах значного психологічного шоку, спричиненого війною. За таких обставин зміна облікової ставки мала незначні шанси слугувати фактором стабілізації очікувань та стимулом для утримання гривневих активів, зокрема для підтримки фіксації обмінного курсу”, – зазначають у Нацбанку.

Повідомляється, що рішуче підвищення облікової ставки пожвавить інтерес до гривневих активів, знизить тиск на міжнародні резерви та матиме стримуючий вплив на інфляцію.

52c46ca nbu oblikova stavka

Власне, у квітні інфляція прискорилася до 16,4% у річному вимірі, базова інфляція – до 13% р/р. За місяць ціни зросли на 3,1%. Зокрема, за попередніми оцінками НБУ, у травні інфляція продовжила прискорення у річному вимірі.

Також Нацбанк вирішив розширити коридор процентних ставок за монетарними операціями з банками. Тож з 3 червня ставка для кредитів рефінансування дорівнюватиме обліковій ставці плюс 2 в. п., а для депозитних сертифікатів – обліковій ставці мінус 2 в. п.

Таке рішення повинне збільшити привабливість облігацій внутрішніх державних позик України та зменшити попит на валютному ринку.

“Це дасть змогу уникнути подальшого накопичення дисбалансів, знизити тиск на міжнародні резерви України та поступово вирішити проблему множинності валютних курсів”, – пояснюють в НБУ.

У Нацбанку зазначають, що важливим кроком повинно стати й повернення податків на імпорт. Це дозволить забезпечити додаткові надходження до держбюджету, посилити стимулювання для внутрішнього виробника та послабити тиск на міжнародні резерви України.

Додамо, облікова ставка – це відсоток, під який Нацбанк видає кредити комерційним банкам та один із методів стримування інфляції. Також від облікової ставки залежить відсоток, під який банки надаватимуть кредити та депозити фізичним особам та бізнесу.

Читайте також на ПІК: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено