Івано-Франківськ

Історія навколо нас: унікальні архітектурні пам’ятки Франківська 1901 року (ФОТО)

Ми щодня ходимо повз ці кам’яниці, навіть не здогадуючись, яку історичну цінність вони несуть для Івано-Франківська.

MyCollages 2022 06 26T110120.267 scaled

ПІК пропонує ближче познайомитися із унікальним архітектурним обличчям нашого міста. Зокрема, із найдавнішими його кам’яницями, які дійшли до наших днів. І, маємо надію, будуть моцні ще не одну сотню років.

1901 рік 

Перший рік XX століття не був сприятливим для будівництва в цілій Австро-Угорщині. Банки чинили небачені до того перешкоди при видачі позик забудовникам. Знайти покупця дому було теж досить складною справою. Серед будівельників поширювалося безробіття.

1 14 scaled

Преса згадує лиш про одну новобудову — кам’яницю Готтесмана по вул. Казимирівській. Сюди негайно перейшло староство, яке, як не дивно, не мало власного будинку. Нині це будинок по вул. Мазепи, 28.

На Мазепи, 28 навіть не під’їзд – ціла арка, прикрашена масивною залізною брамою. На ній латинські літери – НG. Це монограма власника, заможного єврея Герша Готтесмана.

DSC 0049 scaled

Головним скарбом будинку також є старовинні дерев’яні двері до квартир. Частину замінили броньованими, але всюди залишили капітелі вгорі. Двері дуже гарні, прикрашені різними завитками, а по центру – голова хлопця у береті доби Ренесансу.

DSC 0053 scaled

Молодик є над кожними дверима на усіх трьох поверхах. Залежно від смаку господарів його фарбували різними відтінками, лише в одному місці він залишився білим. Напевно, так і було задумано спочатку.

Проте одна велика будова загальноміського масштабу цього року таки була розпочата. Освітлювальним газом забезпечував місто газозавод («газовня»), введений у дію ще в 1870-х роках. Стояв він майже в центрі, де згодом був універсам «Дністровський». На зламі століть продукування газу стало недостатнім, томувирішили збудувати новий газозавод. Ділянка була відведена по нинішній вул. Ленкавського. ВАТ «Івано-Франківськгаз» — цезмужнілий нащадок того заводу.

Конкурс на право будови провели в жовтні 1901 року. Кошт будови становив 75 000 корон. У конкурсі перемогли підприємці Г. Шльосс і Л. Пфеффер. Виробничий корпус, склади, житловий будинок мали бути здані до 1 жовтня наступного року. I будівництво закипіло…

Читайте також в рубриці “Ретро Івано-Франківськ“: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено