Івано-Франківськ

До танцю і до бою: народний майстер із Космача радить дарувати воїнам прикраси (ФОТО)

Вісьорки-катильйони знову до лиця українським захисникам: ці обереги починають їм дарувати наречені, дружини та матері перед дорогою на фронт.

maxresdefault 2 scaled

Народний майстер з Космача, що на Косівщині Дмитро Пожоджук пропонує запровадити нові обереги для наших вояків.

 

Цікаво, що на початку ХХ ст. в багатьох селах Галичини була поширена так звана „котильйонова забава” (від назви французького танцю cotillion). Очікуючи Великодніх свят, дівчата самі виготовляли прикраси у вигляді квітки, букета або серця з картону, матерії, ниток, стрічок, бісеру і дарували їх хлопцям. Таке освідчення-котильйон дівчина чіпляла уподобаному парубкові на одяг з лівого боку грудей як запрошення на „котильйоновий вальс”.

Після танцю вдячний за такий дарунок хлопець мав обов’язок пригостити дівчину солодощами. З часом значення котильйону трансформувалося. Якщо раніше він був знаком симпатії, то через деякий час став відзнакою-оберегом, який дарували українським воїнам їхні наречені, дружини та матері напередодні виїзду на фронт.

Відтак, можна з упевненістю говорити, що ця традиція побутувала на території Західної України (Західне Поділля, Опілля, Гуцульщина і Буковина) з 1916 до 1950-х років.

Минає час, в Україні знову війна. Мабуть, час відновити цю чудову традицію і дарувати котильйони (вісьорки з пацьорок) українським хлопцям і чоловікам, які захищають українське жіноцтво і свю Україну від московських окупантів. Країну не віддамо, поки маємо мужніх чоловіків, яким личать котильони відваги.

Публікацію підготувала Сабіна Ружицька.
Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено