Івано-Франківськ

Як врятуватися від спеки? Поради лікарів Оксфорд Медікал

Останніми днями в Івано-Франківську зафіксовано рекордну спеку.

image

Можливо, хтось обожнює сонце, літо та засмагу, проте більшість наших пацієнтів з відчаєм реагують на показники вище 30 градусів. Надмірна спека може зашкодити навіть абсолютно здоровим людям, що вже й казати про осіб із серцево-судинними чи гормональними порушеннями.

Спочатку зауважимо, що сонячні промені несуть важливий позитивний ефект – стимулюють синтез вітаміну Д, що позитивно впливає на опорно-руховий апарат, розумову діяльність, обмін речовин. На жаль, на цьому всі позитивні новини закінчуються.

Яку небезпеку несе спекотний період?

Перше, про що ми хочемо згадати – це вплив прямих сонячних променів на шкіру. Лікар дерматолог медичного центру Оксфорд Медікал Галина Прокопій застерігає: «

“Надмірний вплив ультрафіолету призводить до раннього старіння шкіри, появи небажаної пігментації, навіть сонячних опіків. Також надмірне сонячне опромінення є ключовою ланкою у патогенезі розвитку меланоми – злоякісного новоутворення шкіри. Тому, засмага і навіть тривалі прогулянки під сонцем людям із родимками на відкритих ділянках шкіри – категорично НЕ рекомендовано!”.

Як прямі сонячні промені можуть вплинути на ваш зір? Лікар офтальмолог Надія Кашуба зазначає:

«В літню пору особливо популярні сонцезахисні окуляри. На жаль, не кожен готовий віддати вагому суму за якісні окуляри і переважно розходиться дешевий товар з палаток надворі. Це небезпечно тим, що такі окуляри не мають спеціального захисного покриття на лінзі і пропускають усі УФ-промені через зіницю, що розширена через затемнюючий ефект, прямо на сітківку. Внаслідок цього можливий негативний вплив, що проявлятиметься зниженням гостроти зору та навіть опіком сітківки!».

Лікар невролог Наталія Трушик наголошує: 

«У період спеки я спостерігаю поширену помилку, а саме те, що люди люблять ледь не цілодобово купатися і ходити біля річок та басейнів із мокрим волоссям. Звісно, вам здається, що таким чином спека вас оминає, але вже через день-два ви помічаєте нестерпні пульсуючі головні болі. Ви не можете працювати, їсти, спати, болі не минають від прийому таблеток. В результаті ви опиняєтесь у кабінеті в невролога і навіть після курсу лікування ви стаєте тією ненависною жіночкою, якій завжди «дує» у маршрутці. Невралгія лицевого, потиличного чи трійчастого нерва – ледь не найпоширеніша причина звернень до неврологів влітку».

Лікар кардіолог Ольга Цимбаліста зазначає:

«У період спеки найбільші ризики підстерігають людей із серцево-судинною патологією! Люди зазнають сильної дегідратації, що в свою чергу впливає на реологічні властивості крові погіршує кровопостачання, особливо життєво-важливих органів. Особливо небезпечною спека є для пацієнтів з ішемічною хворобою серця».

Лікар акушер-гінеколог Оксана Гайсенюк відмічає, що спека може позначитися і на здоров’ї майбутніх мам:

«Вагітних жінок підстерігає маса небезпек і вплив спеки у ці періоди – не найкращий варіант. Спека посилює ранні гестози, жінки скаржаться на посилену нудоту, нестримне блювання і та зневодення. Особливо тяжко переносять спеку жінки із прееклампсіями (гіпертензія та масивні набряки). Порушення стану мами негативно відбивається на стані малюка, тому саме влітку я стараюся якомога частіше зв’язуватися із жінками, що перебувають на обліку і моніторити їх здоров’я».

Поради, як вберегти себе від спеки

Спільними зусиллями, ми сформували перелік ключових порад, які допоможуть вам уникнути негативного впливу спеки:

  • Уникайте прогулянок у період з 11 до 16 години. У цей час сонце найбільш активне.
  • Перед виходом на вулицю – обов’язково наносіть на відкриті ділянки шкіри засоби, що місять у складі сонцезахист (SPF). Рівень захисту залежить від вашого фототипу. Щоб не прогадати із засобом, ви можете проконсультуватися із косметологом.
  • Де б ви не були – завжди беріть із собою невелику пляшку звичайної води. Підтримка належної гідратації влітку – це дуже важливо. Уникайте солодких напоїв, кави, алкоголю.
  • Якщо ви перебуваєте на курсі лікування – в жодному разі не робіть перерв, не погоджених із лікарем. Лікар має знати про будь-які додаткові лікарські засоби, адже в деяких випадках поєднання ліків може завдати шкоди.
  • Якщо ви хочете вберегтись від «гусячих лапок» і бажаєте придбати сонцезахисні окуляри – підійдіть до цього питання з боку практичності і безпеки, а не з боку економії та моди. Купуйте сертифіковані окуляри у відповідних закладах.
  • Яка б спекотна не була погода – НІКОЛИ не ходіть з мокрою головою надворі. Якщо випадково намочили волосся – висушіть, накиньте капелюх чи рушник на голову.
  • Використовуйте допоміжні аксесуари для захисту: капелюх, панамка, парасолька від сонця, віяло, освіжуючий спрей з водою. 
  • У довгу дорогу не забувайте взяти засоби від опіків, засоби від гіпертензії та інші ліки.
  • Перегляньте свій раціон і збільште частку свіжих овочі та фруктів.
  • Не обов’язково максимально оголюватися. Навпаки, ви можете захистити шкіру від опіків легким вільним одягом. Одяг має бути зручним і виготовленим з натуральних тканин, наприклад бавовни, мусліну чи льону. Штучний обтягуючий одяг тільки посилить відчуття жару, а відкриті топи та шорти роблять шкіру беззахисною перед прямими сонячними променями. Те ж стосується взуття. Надавайте перевагу відкритим моделям.

Якщо ви почуваєтесь зле, вас турбує головний біль чи нудота, запаморочення чи нездужання – не соромтесь звернутися до лікаря! Ми працюємо без вихідних і завжди готові вам допомогти!

Медичний центр Оксфорд Медікал Івано-Франківськ

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено