Івано-Франківськ

Перший випадок передачі SARS-COV-2 від кота до людини: чи вплине це на життя власників кішок

Вчені з Таїланду довели ймовірність передачі коронавірусу від котів до людини.

185ee1372af48f92 scaled

Що відомо і наскільки це загрожує власникам кішок — у матеріалі Суспільного.

Що відомо про коронавірус у домашніх котів

Науковці з Таїланду повідомили про перший випадок передачі SARS-COV-2 від домашнього кота до людини. Центр з контролю і запобігання хворобам США раніше стверджував, що подібна передача можлива, адже люди часто контактують із домашніми кішками, які можуть страждати від COVID-19. Тепер медики отримали підтвердження цього припущення.

На початку пандемії коронавірусу інша група вчених із Таїланду описала випадки зараження SARS-COV-2 домашніх котів. Тварини виділяли частинки вірусу і заражали інших котів, а втім, дотепер було складно виявити перенесення вірусу від кішки до людини.

Як підтвердили передачу від кішки до людини

Це сталося випадково. На початку червня до ізолятора шпиталю університету принца Сонгкла (Хат Яй, Тайланд) привезли інфікованих коронавірусом батька та сина. У їхнього десятирічного кота взяли зразок слизу і тест на коронавірус виявився позитивним. Під час відбору зразка тварина чхнула ветеринарові в обличчя. Через кілька днів чоловік мав позитивний тест на COVID-19, у нього також з’явилися нежить, лихоманка і кашель. Утім, жадна людина, яка близько контактувала із ветеринаром не інфікувалася. Генетичний аналіз підтвердив, що чоловік інфікувався тим самим вірусом, що й кіт та його власники.

Наскільки це небезпечно

Лео Пун, вірусолог з університету Гонконгу у коментарі журналу Nature повідомив, що скоріш за все такі випадки рідкісні, адже інфіковані кішки виділяють мало часточок коронавірусу лише протягом кількох днів. Проте, він застерігає власників кішок обмежувати близькі контакти з улюбленцями, що мають ознаки респіраторних інфекцій.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено