Івано-Франківськ

Зеленський пояснив, за що звільнив генерального прокурора та голову СБУ

Попри офіційні мотиви усунення Венедіктової є й "позакулісні".

24 main

Президент Володимир Зеленський відсторонив від посади генпрокурора Ірину Венедіктову і усунув главу СБУ Івана Баканова. Це засвідчують укази президента, пише ПІК.

У вечірньому зверненні до українців Володимир Зеленський аргументував свої кадрові рішення:

“Я прийняв рішення про усунення з посади Генерального прокурора та про усунення голови Служби безпеки України. На сьогодні зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораційної діяльності працівників органів прокуратури, органів досудового розслідування, інших правоохоронних органів. У 198 кримінальних провадженнях відповідним особам повідомлено про підозру. Зокрема, понад 60 працівників органів прокуратури та СБУ залишилися на окупованій території та працюють проти нашої держави”, – сказав Зеленський.

Президент підсумував сказане:

“Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та зв’язки, зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами Росії, ставлять дуже серйозні питання відповідним керівникам. Кожне із таких питань отримає відповідь”.

Іншим указом Зеленський поклав виконання обов’язків генерального прокурора на заступника генпрокурора Олексія Симоненка.

Цікаву інформацію щодо причин звільнення силових високопосадовців поширила Українська правда.

“Це той самий Симоненко, якого одразу кілька джерел УП у владі називають креатурою заступника глави Офісу президента Олега Татарова. Саме Симоненко відповідав за передачу справи скандального Татарова від НАБУ в СБУ, і саме його журналісти УП фіксували на святкуванні дня народження Татарова”, – йдеться у публікації УП.

Щодо Венедіктової, то співрозмовник УП у владі переконує:

Венедіктову відсторонили через напружені стосунки з Офісом президента. Зокрема, невдоволення команди Зеленського викликала медійна активність генпрокурорки та її рішення у пришвидшеному режимі передавати до суду справи проти російських військових полонених. Це, за словами людей, дотичних за переговори з росіянами, могло загрожувати судами над українськими полоненими в Росії і зупинкою обмінів.

Також своїм указом президент усунув Івана Баканова від виконання обов’язків голови Служби безпеки України, відповідно до статті 47 дисциплінарного статуту Збройних Сил України.

Ця стаття передбачає усунення військовослужбовця від виконання службових обов’язків за “невиконання (неналежне виконання) службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків”.

Ймовірно, що обов’язки глави СБУ після “усунення” Баканова виконуватиме його перший заступник Василь Малюк. Він також був на скандальному святкуванні дня народження Татарова.

Джерела УП називали Малюка близькою людиною до Татарова та глави ОПУ Андрія Єрмака.

Як писала УП ще на початку червня, у Баканова та Єрмака був давній конфлікт за вплив на президента.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено