Івано-Франківськ

Через зростання курсу долара, в Україні здорожчає їжа: яка насамперед

Найцікавіші зміни цін спостерігатимуться на м'ясному ринку.

nabial w Polsce 2 scaled

Зростання курсу долара до гривні на 25% спричинить зростання вартості імпортованих в Україну продуктів. При цьому здорожчання може навіть “перебити” зростання курсу.

Про це розповіла аналітикиня Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин, передає РБК-Україна, пише ПІК.

Вона зазначила: нині в Україні досить складна логістика через блокування морських шляхів. Тому крім зростання вартості безпосередньо продуктів харчування у гривні “дорожчатиме і вартість доставки через зростання вартості пального”.

Проте, підкреслила Литвин, Україна практично повністю забезпечує себе всіма необхідними продуктами харчування – а імпортує лише незначну частину їх. Зокрема, найбільші обсяги імпорту йдуть по:

фруктах (банани, різні види цитрусових);
овочах (помідори, перець та ін);
морській рибі;
рису;
алкогольних напоях.

За словами експертки, оскільки овочі є сезонним продуктом, тому протягом липня варто “очікувати зниження цін на всі їхні види”.

Найцікавіші зміни цін спостерігатимуться у м’ясному ринку. Зокрема, ціна на яловичину найближчим часом не зміниться, хоча її “просідання” на 2-3% також не виключено. Причина – у перенасиченні ринку.

“М’ясопереробні комплекси яловичину майже не купують, тому що зараз на ринку є її перенасичення. Яловичина є експортоорієнтованішим продуктом, який майже не торгується за кордоном через блокування портів”, – пояснила експертка.

Ще одна причина зростання цін на продукти – інфляція. У червні 2022 року інфляція в Україні сягнула 21,5% (порівняно з червнем-2021).

Такої інфляції в країні не спостерігалося з лютого-березня 2016 року, коли вона становила 32,66% та 20,93% відповідно. Найсильніше в червні-2022 порівняно з червнем-2021 подорожчав транспорт (+42,4%) та продукти харчування (+27,7%). Особливо зросли ціни на овочі – аж на 88,8%.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено