Івано-Франківськ

Чи повернеться курс долара в Україні на довоєнний рівень: аргументує економіст

Останніми днями курси долара та євро почали знижуватись і поступово наближатись до встановлених Нацбанком.

405500 scaled

Попри курсові коливання, біля обмінників не видно черг охочих купити валюту. На переконання голови Комітету економістів України Андрія Новака, наразі про ажіотажний попит не може йтись, оскільки в людей банально немає гривні, яку вони могли б перевести в долари чи євро.

Про це Новак сказав у інтерв’ю Фактам та розповів, чи варто очікувати на довоєнний курс, пише ПІК. 

“Досвід попередніх років свідчить: після кожної хвилі девальвації гривні відбувається незначне зміцнення, що ми спостерігаємо зараз. Однак повернення до курсу, який був до хвилі девальвації, ніколи не відбувалось. Сподівання на долар по 27 гривень — марні. В кращому випадку зміцнення можливе до значення офіційного курсу НБУ, що сьогодні становить приблизно 36 гривень за долар. Це максимум, на який варто розраховувати”, – сказав економіст.

Відповідаючи на питання, які фактори можуть сприяти укріпленню валюти, звісно, крім завершення війни, економіст сказав:

“Курс будь-якої грошової одиниці формується за великим рахунком з одного показника — валютний баланс. Все! Якщо у нас буде більший приплив валюти, ніж тепер,  можна очікувати на зміцнення гривні”.

Тобто домовленість про відновлення роботи портів та збільшення експорту зерна, кукурудзи дає надію, що  ситуація на валютному ринку може змінитися в кращу строну.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено