Івано-Франківськ

Повернення Лимана, вступ до НАТО, прощання із “Квіткою”: ТОП-10 новин тижня за 26.09-02.10 (ФОТО, ВІДЕО)

Кожної неділі ПІК нагадує читачам знакові події, що сталися в країні та на Прикарпатті впродовж крайніх семи днів.
огляд головних подій тижня

огляд головних подій тижня

ПІК зібрала важливі новини, які відбулися протягом тижня з 26 вересня до 2 жовтня 2022. 

Війна росії проти України: успіхи ЗСУ на Донбасі

1 жовтня керівник Офісу президента Андрій Єрмак опублікував відео українських захисників біля стели на в’їзді в Лиман. А по обіді 1 жовтня фонд “Повернись живим” опублікував відео з Лимана, і повідомив, що на ньому зафіксовано окупантів, які намагаються втекти з міста.

Своєю чергою, міноборони РФ заявило про відведення військ із Лиману Донецької області, куди раніше увійшли українські війська.

310034093 2079660878888032 7843674460630932027 n scaled 1

Додамо, що ближче до обіду, 2 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що українські воїни повністю зачистили Лиман від російських окупантів. Лиман – це Україна!

Влада: Україна подає заявку на вступ до НАТО

Президент Володимир Зеленський оголосив про подачу Україною заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу.

“Де-факто ми вже пройшли свій шлях до НАТО. Де-факто ми вже довели сумісність зі стандартами Альянсу. Вони реальні для України – реальні на полі бою та в усіх аспектах нашої взаємодії. Ми довіряємо одне одному, ми допомагаємо одне одному, і ми захищаємо одне одного. Це і є Альянс“, – наголосив Зеленський, а також додав, що Україна готова до діалогу з росією, але вже з іншим президентом.

fd1a0c3 zelensky zayavka v nato op

Світ: Екстрена заява генсека НАТО

НАТО продовжить підтримувати Україну. Союзники НАТО ніколи не визнають спробу анексії. Про це 30 жовтня у екстреному зверненні повідомив Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

За його словами,  кожна демократична країна має право подавати заявку на вступ до НАТО, але рішення ухвалюватимуть консенсусом усі країни-члени НАТО. Єнс Столтенберг вважає, що анексія російським президентом путіним українських територій – це “прояв слабкості та поразки”.

Здоров’я:  на Франківщині розгорнуто 1156 ліжкомісць для хворих на COVID-19

На Прикарпатті збільшилася кількість госпіталізованих хворих з коронавірусом. За минулий  тиждень коронавірусом захворіли майже тисячу прикарпатців. Всього ж з цією недугою на стаціонарному лікуванні перебуває 320 пацієнтів, 7 з яких у відділеннях реанімації. Понад 23% хворих потребують додаткової подачі кисню.

12121 scaled

Хворим з COVID-19 надають медичну допомогу у 29 лікувальних закладах, в яких розгорнуто 1156 ліжок, 98% з яких забезпечені доступом до кисню.

Для госпіталізації дітей з COVID-19, в лікарнях області облаштували 147 ліжок з них 63 зайнято. За минулу добу госпіталізували 3 дитини.

Соціум: у Франківську люди декілька років потопають у калюжах та багнюці

Вже понад п’ять років мешканці, що проживають в межах вулиць Хоткевича-Кисілевської, страждають через жахливий стан дороги загального користування, яка після дощів перетворюється на непрохідну для пішоходів, та проблемну – для транспорту.

Після нещодавніх злив, значних підтоплень зазнали ще й гаражі у сусідньому будинку на Хоткевича 44-г.

Мешканці будинків неодноразово зверталися до міської влади щодо проблемної ділянки, проте жодних покращень наразі не відчули. Калабані настільки розливаються, що неможливо навіть нормально дійстися до смітників, які розташовані попри дорогу.

Доладніше – дивіться у нашому відео:

Важливо: жертви сексуального насильства тепер можуть отримати допомогу в Івано-Франківську

Івано-Франківський обласний перинатальний центр та Міжнародна гуманітарна організація «Лікарі без кордонів» Королівство Іспанія підписали меморандум про співпрацю задля надання комплексної допомоги жертвам сексуального насильства. Лікарі обласного перинатального центру пройшли спеціальне навчання та знають все алгоритм дій для допомоги постраждалим. 

Медична та психологічна допомога є цілком безплатною, анонімною, та буде доступна жертвам сексуального насильства 24 години, 7 днів на тиждень. Звертатися по неї можуть як і місцеві жителі області, так і внутрішньо переміщені особи.

Детальніше – дивіться у сюжеті ПІК:

Трагедія: раптово обірвалося життя журналістки з Прикарпаття

Журналістська спільнота Прикарпаття зазнала непоправної втрати – раптово обірвалося життя нашої колегиТетяни Головчин.

MyCollages 2022 09 27T075801.248 scaled

Тетяна була щирою й талановитою, доброзичливою й комунікабельною людиною. Вона назавжди запам’ятається cвоєю невичерпною життєвою енергією, відданістю обраній справі. 26 вересня Тетяну поховали у рідному селі Белеїв на Долинщині.

Вічна пам’ять: прощання із Мар’яною “Квіткою”

28 вересня на Івано-Франківщині прощалися з жінкою-воїном Мар’яною Тряско із позивним «Квітка». З полеглою за Україну Героїнею прощалися в храмі Святого Миколая Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ, що в селі Тростянець Долинського району.
309034140 461690032644478 408341500947181902 n scaled 1

Нагадаємо, жінка протягом 14 років жила в Італії, але з початком війни повернулася боронити Батьківщину. У неї залишалися 14-річний син та 10-річна донька.

P. S. Якщо маєте бажання постійно бути у курсі цікавої та достовірної інформації – регулярно переглядайте стрічку ПІК.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено