Івано-Франківськ

Обираємо оперативну пам’ять для ПК та ноутбуків

Оперативна пам'ять (або ОЗП – оперативний записуючий пристрій) необхідна комп'ютеру для тимчасового зберігання даних.

daf7a6f1a7840c269f1efaa7ba3f8efc scaled

На відміну від такого пристрою зберігання даних як жорсткий диск, оперативна пам’ять має високу швидкість читання і запису. Крім того, є енергозалежною – при відключенні комп’ютера дані в ОЗП не зберігаються. Але ОЗП не призначений для тривалого зберігання інформації. Для цього існують інші пристрої (жорсткий диск, флешки, компакт-диски, зовнішні вінчестери тощо).

Головне призначення оперативної пам’яті комп’ютера – швидке (оперативне) читання та запис інформації, тимчасове зберігання необхідних процесору даних. Справа в тому, що при зчитуванні даних з жорсткого диска вони спочатку передаються в ОЗП і залишаються там на той час, який потрібно процесору для її обробки.

Від обсягу ОЗП та швидкості його роботи залежить продуктивність комп’ютера. Обсяг сучасної оперативної пам’яті вимірюється в гігабайтах (Гб), а швидкість у мегагерцах. Фізично, пам’ять є платою розширення – модуль (або планка) пам’яті, що вставляється в спеціальний слот на материнській платі. Як правило, на материнській платі є від 2 до 4 слотів для пам’яті, що дозволяє легко нарощувати її установкою додаткових модулів.

Тип пам’яті

Сьогодні практично у всіх сучасних комп’ютерах використовується тип пам’яті DDR3 та DDR4. На застарілих комп’ютерах можна зустріти DDR та DDR2. Модуль пам’яті DDR3 продуктивніший за DDR2 за рахунок збільшення частоти роботи та застосування більш ефективних технологічних рішень. Комп’ютерні технології швидко розвиваються і на зміну DDR3 вже активно прийшли модулі DDR4, що мають більшу продуктивність.

Об’єм модуля пам’яті

Один модуль пам’яті може мати об’єм від 2 до 32 Гб. Для роботи в офісних програмах, перегляду сторінок в інтернеті, невибагливих ігор буде достатньо 2-4 Гб. Якщо комп’ютер купується для сучасних ігор з високим рівнем деталізації, редагування відео, для роботи в ресурсомістких програмах, то знадобиться від 4 до 16 Гб і вище. Для просунутих геймерів, роботи з графічними редакторами або професійного моделювання та відео монтажу використовують пам’ять від 32 Гб.

Частота пам’яті

Вимірюється в мегагерцах (МГц) Чим більша частота, тим швидше пам’ять. Модулі пам’яті DDR3 працюють на частотах 800/1066/1333/1600/1800/2000/2133/2200/2400 МГц. Максимально допустимий показник частоти ОЗП для ноутбуків 3600 МГц, для ПК – 4500 МГц.

Пропускна здатність 

Пропускання здатність ОЗУ, по суті, є комплексною характеристикою, яка розраховується як відображення обсягу даних, що передаються за один такт на частоту системної шини. Чим вище пропускна здатність, тим краще.

OZU dlya PK

Форм-фактор

Також із характеристик модулів пам’яті для користувачів важливий форм-фактор. Він буває DIMM чи SO-DIMM. Перший є стандартними планками для ПК, на яких, залежно від типу, може розташовуватися від 168 до 240 контактів. Форм-фактор SO-DIMM означає пам’ять для ноутбуків або комп’ютерів невеликих розмірів материнські плати яких мають формат Mini-ITX. На таких планках знаходиться від 72 до 200 контактів.

Режими роботи

Багато користувачів забувають, що важливим є не тільки вибір обсягу оперативної пам’яті, але й кількість планок з яких він набраний. Пов’язано це з тим, що в сучасних комп’ютерах ОЗП працює у багатоканальному режимі, який суттєво підвищує продуктивність системи у професійних додатках, вимогливих іграх та інших завданнях.  Режими роботи пам’яті можуть бути одноканальними і багатоканальними. Чим більше каналів, тим вища продуктивність. Найбільш поширений зараз двоканальний режим. Для його активації два ідентичних за характеристиками (або максимально схожих) модуля встановлюються в різні за кольором слоти. Якщо слотів не два, а чотири, то перший працює паралельно з третім, а другий – з четвертим.

Таймінги

Таймінги означають проміжок часу між подачею команди контролером пам’яті та її виконанням. Вимірювання здійснюється у тактах шини пам’яті. Зрозуміло, що швидше відбувається відгук, тим швидше працює оперативність у межах однієї й тієї робочої частоти. Таймінги дуже важливі під час розгону. Значне зростання частоти неминуче потребує зміни робочих параметрів таймінгів. Якщо цим аспектом знехтувати, система здатна втратити стабільність.

Бюджет та вимоги до пам’яті

Представлена ​​на ринку пам’ять для комп’ютера або ноутбука дуже відрізняється за вартістю. На ціну планок впливає величезна кількість параметрів, включаючи додаткові можливості, як радіатори або RGB-підсвічування. Що стосується вимог, то вони залежать від того, чи ви збираєте нову систему або модернізуєте існуючу. Наприклад, вирішивши додати оперативну пам’ять на комп’ютер або ноутбук, вам потрібно підібрати планки, характеристики яких відповідають параметрам встановленої в ПК оперативної пам’яті. Фахівці часто рекомендують навіть вибирати такого ж виробника, але дотримуватися цього правила необов’язково.

Luchshie proizvoditeli operativnoy pamyati dlya PK 1

Де обрати оперативну пам’ять?

Інтернет-магазин zhuk.ua пропонує купити оперативну пам’ять відомих виробників, таких як Kingston, AMD, HyperX та інші. Перед вибором модуля визначте, які функції виконуватиме комп’ютер, щоб вибрати оптимальні характеристики.

Якщо ви сумніваєтеся, яку оперативну пам’ять замовити, зверніться до менеджерів через онлайн-чат на сайті або за телефонами, вказаними вгорі сторінки. Вони допоможуть підібрати модуль, враховуючи ваші вимоги та модель ноутбука, комп’ютера. Підкажуть, скільки оперативної пам’яті потрібне.

Забрати товар можна в одному із магазинів мережі ЖЖУК. Або оформити доставку Україною «Нова пошта». Сплатити післяплатою, готівкою та карткою Visa, MasterCard.

Подивіться, що є в каталозі, впевнені, ви знайдете те, що шукайте.

96156 page company header 35

ПРОМО 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено