Івано-Франківськ

Щоб не купувати нову: як захистити побутову техніку від раптових вимкнень світла

Через постійні ракетні атаки російських окупантів по Україні люди змушені сидіти без світла. Електрика може зникнути в будь-який момент. 

Щоб не купувати нову: як захистити побудову техніку від раптових вимкнень світла

Як захистити техніку від збоїв електрики, щоб вона не перегоріла, пише ПІК з посиланням на ВІКНА. 

Українцям енергетики радять відключати всі електроприлади з розеток одразу після відключення електроенергії, а потім підключати їх поетапно за появи світла.

  • Бойлери, котли, плити, пральні машини, чайники — всі електричні прилади мають бути вимкнені з мережі. Крім того, потрібно вимкнути світло в приміщеннях. Це дозволить зберегти техніку, якщо станеться стрибок напруги.
  • Після того, як увімкнули електроенергію, почніть підключати прилади поступово
  • Не можна підключати одночасно всі енергоємні прилади (бойлер, електрочайник, електроплиту, електричний котел). Крім того, енергетики просять користуватися такими приладами по черзі незалежно від того, чи було напередодні відключення.

Щоб захистити техніку від перепаду електрики, краще придбати спеціальні пристрої:

  1. Реле для побутової техніки. Це захисний механізм, який вимикає прилади від мережі, якщо вона нестабільна, а потім підключає її назад, коли ситуація нормалізована. Реле найкраще підходить для холодильників, пральних машин та телевізорів.
  2. Стабілізатор. Він діє за схожим принципом — контролює рівень напруги і стабілізує її стрибки, не даючи пошкодити електроприлади.
  3. Джерела безперебійного живлення. Їх найчастіше використовують для захисту цифрових пристроїв, які мають друковану плату з радіокомпонентами — ноутбуки, телевізори, комп’ютери тощо.
  4. “Розумні” розетки. Керувати ними можна навіть на відстані. Вони вміють вимикати живлення за графіком і контролювати витрати електроенергії. Краще використовувати їх у поєднанні з вищеперерахованими пристроями, бо вони лише мінімізують можливі пошкодження.
  5. Генератор — варіант для тих, хто живе в приватному будинку. Вони бувають бензинові або дизельні. Генератор може працювати безперервно від чотирьох до шести годин. Ті, що з автозапуском, вмикаються самі, коли відсутня електрика.

До слова, споживачам, які мають у користуванні електродвигуни та насосні станції, рекомендують відключати їх від мережі (електродвигуни дають дуже високе навантаження на електромережі під час свого пуску). Включайте їх у мережу через 20−30 хвилин після появи електроенергії.

Як відключення світла впливає на їжу з холодильника

Найважливішим серед побутової техніки для багатьох є холодильник. Через різкі відключення електрики продукти в ньому можуть зіпсуватися. У середньому споживачам радять орієнтуватися на такі часові проміжки (якщо дверцята холодильника та морозильної камери залишаються закритими):

  • до чотирьох годин — для продуктів у холодильнику;
  • 48 годин — у повній морозилці;
  • 24 години — у напівпорожній морозилці. 

Якщо електроенергії немає понад чотири години, радять покласти до продуктів у холодильник лід. Для цього завчасно придбай кілька холодильних елементів (сухий або блоковий лід).  Вживати їжу зі знеструмленого холодильника можна, якщо вона свіжа, приємно пахне і не має зовнішніх змін. Якщо відключення було коротким, споживати можна і молочні продукти, яйця і м’ясо.

Щоб зберегти продукти якнайдовше, намагайся не відкривати холодильник без потреби.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено