Івано-Франківськ

21 листопада – День Гідності і Свободи

Відзначають цей день Указом Президента країни від 13 листопада 2014 року.

Euromaidan 03 scaled

День Гідності і Свободи щорічно відзначається в Україні 21 листопада на честь Помаранчевої революції 2004 року і Революції Гідності 2013 року.

Цьогоріч українців та весь демократичний світ закликають пов’язати жовту стрічку, викласти у соцмережі фото з нею та хештегом #ЖовтаСтрічка, щоб підтримати опір на окупованих територіях.

637913281f112 scaled

Історія свята

Історія свята бере свій початок 2005 року, коли тодішній Президент України Віктор Ющенко заснував свято “День свободи”, встановивши дату його святкування 22 листопада. Воно було встановлено на згадку про “Помаранчеву революцію”, яка розпочалася 22 листопада 2004 року. Започаткування нового свята мало підкреслити важливість подій листопада 2004 року для історичної долі України.

2011 року вже наступний президент України Віктор Янукович скасував Указ попереднього глави держави та встановив нове свято: “День соборності та свободи”. Це свято відзначалося 22 січня і об’єднало два свята, що існували до того моменту: “День соборності України” і “День свободи”. Але вже 2014 року президент Петро Порошенко скасував Указ Януковича, відновивши “День соборності України” та заснувавши “День гідності та свободи”.

im gidnist utg.ua

Дата ж свята змістилася з 22 листопада на день раніше у зв’язку з тим, що нове свято орієнтоване не лише на події “Помаранчевої революції” 2004 року, але насамперед на дату початку подій 2013 року, що увійшли до політичної історії України під назвою “Революція гідності”, відома ще як Євромайдан.

Тоді, 21 листопада 2013 року, на головній площі Києва – Майдані Незалежності – розпочалися мітинги противників зупинення підписання Угоди про асоціацію України та Євросоюзу. Ці мітинги переросли у сутички і призвели до загибелі десятків українців.

Цього дня в країні відбуваються заходи, мітинги, а також акції, присвячені подіям Євромайдану

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено