Івано-Франківськ

Ретро: 94 роки тому відкрилася унікальна “Історична виставка міста Станиславова” (ФОТО)

Це була унікальна подія, яка потребувала збору експонатів із різних місцевих музеїв.

З 2 по 16 грудня 1928 року, з ініціативи 29-річного історика Чеслава Хованця (рідного брата бургомістра Вацлава Хованця), у залах Каси ощадності (Мазепи, 14) влаштували «Історичну виставку міста Станиславова». Згодом у родинній друкарні Хованців вийшов каталог усіх експонатів.

Урочисте відкриття виставки здійснив воєвода Броніслав Наконєчников-Клюковський. Це було саме у неділю, 2 грудня о 10:00. Відкриття зібрало місцевих представників військової та цивільної влади, духовенство та мешканців Станиславова.

У своїй промові воєвода наголосив на заслугах у цій роботі Чеслава Хованця, який, як повідомлялося в пресі, «незважаючи на складні умови та пасивність суспільства, зумів домогтися виставки». Ця пасивність, як ми можемо здогадатися, полягала в тому, що місцеве товариство передало кілька експонатів. Слід, однак, зауважити, що до моменту публікації перших праць Хованця про Станіславів його минулим довгий час ніхто серйозно не цікавився.

5

Однак підготувати виставку самотужки Хованцю було неможливо. На допомогу йому прийшли представники місцевої інтелігенції, зокрема єврейський письменник і бібліотекар кехілли Рубін Фан, художник, медальєр Войцех Пшедвоєвський, архітектор і інженер Станіслав Треля.

Історична виставка міста Станіславова була організована в залах Міської ощадної каси. Це була чудова будівля ХІХ століття, зведена в стилі неоренесансу, розташована в центрі на вулиці Казімирівської (нині – центральне відділення Ощадбанку на Мазепи). Він був створений для розміщення офісів найстарішої фінансової установи в Станіславові та для того, щоб прикрасити «місто чудовою будівлею».

Експозиція виставки дійсно вражала. Всього було представлено 147 експонатів, тематично розподілених на десять розділів. У головній залі міської Ощадної каси «з мотлоху минулого витягли документи, привілеї, статуї, книги, акти, печатки і таким чином створили невеличкий музей». Виставка була вірним свідченням життя багатьох народів Станиславова в XVII-XVIII ст. Прикладом цього був привілей вірменам, виданий королем Яном III у 1677 р. і зберігається у львівській бібліотеці Потуржицьких Дідушицьких. Він підтверджував права, надані їм раніше Анджеєм Потоцьким, який гарантував прибульцям зі сходу власну юрисдикцію, прирівнював їх до польської гміни щодо прав, обов’язків і тягарів, а також надавав інші свободи.

1 1

Корабельна катастрофа Станіслава Потоцького, старости коломийського. Мідьорит де Хуга, Амстердам 1679, з друкарні А. Шронебека. (49х71 см). Власність Народного музею ім. короля Яна ІІІ у Львові»

Участь львівських установ у виставці була дуже вагомою. Крім того, предмети для нього подарував Національний музей Короля Яна ІІІ, бібліотеку Баворовського, Університет Яна Казимира та Оссолінеум, міський архів. Колекціонер, історик Олександр Чоловський, який був тісно пов’язаний зі Станіславовом, також мав у своїй колекції кілька цікавих речей, оскільки там закінчив середню школу. Серед іншого, він надав фотографію копії збереженої шпигунської карти станиславівської фортеці у Відні приблизно 1772 року, на якій позначені її слабкі місця.

2 1

Мапа ХVII століття

Звичайно, більшість експонатів надійшла із самого Станиславова. Свої колекції надали латинські, вірменські та греко-католицькі парафії, на виставці були також історичні речі з Великої синагоги та молитовних будинків Хани Горовиць. Додамо до цього муніципальний архів і невелику групу приватних осіб.

4

Фасад колегіального костелу. Малюнок олійний на полотні з першої половини XVIII ст., в оправі, поміщений на фронтоні, над скарбницею костелу. (Власність колегіати станиславівської)

Спробуємо заглянути всередину будівлі Міської ощадної каси, де глядачі могли побачити таке розмаїття експонатів.

«Коли ми входимо до головного залу виставки, – розповідав Юзеф Зєлінський, – історія міста прокручується перед нашими очима в різних формах: старі документи, найдавніші з яких датуються 1662 роком, багато говорять про щедрість і турботу засновник міста та його наступниківв, показані всім без винятку та без різниці походження чи статусу. Поруч розташовані відразу плани міста і міських укріплень, дають слушне уявлення про те, яким було місто на момент заснування, як виглядало його подальше зростання, відкриють очі до того, яким малим він був у порівнянні з сьогоднішнім… Пам’ятники з усіх станиславівських храмів розповідають не лише про тогочасне багатство, а й про щедрість тих, хто їх фінансував».

Це одні з небагатьох збережених свідчень про виставку. Незважаючи на численні пошуки, ніде не вдалося знайти фото з такої історичної події. На сьогодні відомий каталог з описом, виданий її комісією, в якому кожен експонат пронумерований і віднесений до відповідного розділу. Каталог був високої якості, оскільки був віддрукований у друкарні та літографії Станіслава Хованця. У свою чергу, син засновника цього промислового заводу – Чеслав, на основі проведених досі досліджень, у вступі написав короткий синтез історії Станіславова.

Katalog 1a

На одній із перших сторінок каталогу була інформація про те, що він випущений тиражем 500 примірників, з яких 100 обмеженим тиражем, доповнений дев’ятьма найціннішими оригінальними фотографіями експонатів. Знайти одного з них було непростим завданням. Тим паче, що раніше цього ніхто ніколи не робив. Проте пошуки в різних архівах і бібліотеках, як у Польщі, так і в Україні, через тривалий час принесли очікувані результати. Виявилося, що ілюстрований каталог зберігається на складах Національної бібліотеки у Варшаві. Зокрема, пропонуємо читачам одну з дев’яти фотографій згаданих експонатів. Це пластичний макет плану фортеці другої половини XVIII ст., який виконав місцевий художник, скульптор Владислав Адамяк. Оригінал відсутній, він мав 129 см в довжину і 100 см в ширину.

6

Звичайно, неможливо оглянути всі експонати, тим більше, що їх було дуже багато. Однак варто згадати про другу частину виставки, яка містилася в одній із кімнат будівлі Міської ощадної каси і не увійшла до каталогу. На ній зображено зразки преси Станіслава. Починаючи з 1848 р. і до дня відкриття виставки було зібрано 70 найменувань різних газет, які пізніше допоміг упорядкувати відомий краєзнавець Юзеф Зєлінський. Проте це не була повна колекція. З невідомих причин не було єврейської преси, що з жалем констатувала львівська «Хвіля».

3 1

Станиславів, вид від села Вовчинець, з півночі. Малюнок Стенчинського 1848 р., накладом Яблоновського, Львів (11,5х19,5 см). Власність Народного музею імені короля Яна ІІІ у Львові»

Історична виставка міста Станіславова проіснувала недовго і через два тижні була офіційно закрита в неділю 16 грудня о 14.00. Її відвідали близько 3 тисяч людей. Проте очікувався більший інтерес з боку інтелігенції, з якої придбали каталог лише 10%. Але це все одно не змінює того факту, що більшість примірників було продано. Кількість відвідувачів також може бути більшою. Надто пізно надійшов відповідний лист до початкових класів, учні яких групою відвідали виставку лише в останні дні.

Однак ці зауваження не могли позбавити заслуг Хованця та його соратників. Популяризація історії Станиславова через організацію виставки закарбувалася у свідомості мешканців. Його науковість викликала потребу в подальших дослідженнях, і Покутський музей отримав міцні основи для подальшої діяльності.

Подібного проекту 90-річної давнини не було ні до, ні після Другої світової війни. Більшість експонатів було поступово знищено після вступу совєтів у місто у 1939 році або пограбовано ними та вивезено до РФ, деякі з них, безумовно, відійшли у небуття.

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено