Івано-Франківськ

Чому не всі ліки допомагають від кашлю: 5 помилок при лікуванні

Кашель – природна реакція організму на сторонній предмет, що потрапляє у респіраторний тракт.

Завдання вродженого рефлексу – очистить дихальні шляхи та запобігти порушенню прохідності повітря. Механізм виникнення рефлексу добре вивчений, як і його причини, а в аптеках широко представлені ліки від кашлю. Але як вибрати правильний засіб, щоб він допоміг? Розберемося далі.

uE1VcHX2GwbBEG5hIl0-UxiHVC1aaAf7vx_KeNOLwWHuqbilj5vaFQ0KBGeztJpbB6B6gi5IggX_yY_2cz9g9Th_5N_hNUfQmdbiBwZxEsgjLpSxAcrkGMH0VF6vIJoc7Bb5lklJkAuChlvLxBPPZWfI53cW95fXLJxeR-i3hfpeYyoFcztODUDtPRX29g

Види кашлю

Попри один механізм появи, він може бути двох видів:

  • продуктивний (мокрий) – характеризується рясним утворенням мокротиння;
  • непродуктивний (сухий) – відрізняється різкими спонтанними нападами, без виходу слизу.

Який кашель кращий? Мокрота, що збирається на стінках дихальних органах, відповідає за виведення патогенних мікроорганізмів, при накопиченні яких інфекція швидко розвивається та вражає систему дихання. Кашльовий рефлекс сприяє її якнайшвидшому виведенню. Але при сухому кашлі важливо стимулювати утворення слизу, а після – його виведення.

Тому вид кашлю – основний орієнтир під час виборів препаратів.

5 помилок у лікуванні кашлю

  1. Пригнічення кашльового рефлексу при сухому кашлі.

Прийом протикашльових препаратів з метою усунення неприємних симптомів та тривалих нападів дає зворотний ефект – блокує процес утворення мокротиння, яке має очистити дихальні шляхи, а не накопичуватись у них. Тому рекомендується прийом муколітиків.

  1. Прийом муколітиків при сухому кашлі невірусної природи.

Причина кашлю – не завжди респіраторне застудне захворювання. Нерідко це може бути алергічна реакція, тривале перебування у помешканні з сухим чи забрудненим повітрям, назальний набряк чи кашльовий невроз. Тому спочатку треба встановити провокуючий фактор, а потім приймати препарати.

  1. Лікування кашлю антибіотиками

Кашель – це не хвороба, а рефлекс, механізм очищення дихальних шляхів чи симптом захворювання. Антибіотики ефективні лише при лікуванні недуги бактеріальної природи. Антибактеріальні препарати призначає лікар і тільки в тому випадку, якщо кашель супроводжує хворобу, спричинену бактерією, наприклад, пневмонію.

  1. Ігнорування кашлю

Небезпечна помилка вважати, що він пройде сам так само, як і почався. По-перше, його появу спровокувала певна причина. По-друге, невилікуваний кашель провокує розвиток ускладнень та хронічних патологій дихальної системи.

  1. Усунення кашлю народними засобами

Користь рослин ніхто не скасовував, навпаки, на їх основі виготовляються багато муколітиків. Наприклад, у складі Мукалтину – алтей лікарський, а сироп кореня солодки досить ефективний препарат. При цьому медикаменти мають збалансований склад з урахуванням віку, протипоказань та побічних ефектів. Самостійне приготування ліків може стати небезпечним експериментом для здоров’я.

Тим більше що серед ефективних є недорогі препарати, які можна купити без рецепту в інтернет-аптеці.

ПРОМО

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено