Івано-Франківськ

Маємо велику проблему: як у Косові борються із відключенням електроенергії

За словами мера, є три типи важливих закладів, що потребують різних підходів у забезпеченні їх безперебійним електропостачанням.

Маємо велику проблему: як у Косові борються із відключенням електроенергії

У Косові найважливішим об’єктом, який потребує безперебійного електропостачання є Косівська центральна районна лікарня, адже там проводять операції, є реанімаційні ліжка. Добре, що держава тримає ці питання на постійному контролі і забезпечує такі заклади потужними генераторами, незалежно від того, є війна чи немає.

У Косівській лікарні такий генератор теж є. Він автоматично вмикається і вимикається упродовж кількох секунд після зникнення чи появи електроенергії. Про це повідомляють на сайті міської ради, пише ПІК.

“Крім того, за правилами, великі лікувальні заклади мають бути підключені до кількох ліній, і якщо на одній трапляється аварія, лікарня автоматично отримує електроенергію з іншої. А от у лікарських амбулаторіях нашої громади проблема з безперебійним постачанням електроенергії поки що є. Думаємо, як її вирішити”, – йдеться у повідомленні.

Другий важливий напрямок — робота критичної інфраструктури, до якої належать мережі водопостачання і водовідведення міського комунального підприємства «Косів».

“І тут зараз маємо велику проблему. Підприємство використовує насоси великої потужності. Наприклад, на станції, яка перекачує каналізаційні стоки на очисні споруди, працює помпа потужністю 35 кВт. Для такого обладнання потрібен генератор вдвічі більшої потужності (75–80 кВт). Він коштує 700–800 тисяч гривень. Вишукуємо зараз ці кошти”, – зазначає очільник громади Юрій Плосконос.

За його словами, якщо електроенергії не буде впродовж трьох діб, насоси на очисних спорудах не впораються і може трапитися не лише технологічна, а й екологічна катастрофа у нашій громаді. Для закачування у резервуари води (місту потрібно 500 тонн) насос має працювати безперервно впродовж 12 годин. Якщо води у ємності буде менше, вона почне «втікати» назад.

“Було би ідеально — мати два потужних генератори для комунального підприємства. Але в нинішніх складних умовах вистачить і одного. Поставимо його в автомобіль і зможемо оперативно вирішувати проблему”, – сказав він.

Третій вид важливих об’єктів — школи та дитячі садочки. У всіх освітніх і дошкільних закладах громади є котельні, 99 відсотків з них — на альтернативному опаленні. Однак їм все одно потрібне світло, щоб насоси переганяли воду в системі.

“Частину котелень обслуговують приватні підприємці. Вони придбали або мають купити генератори за власні кошти, бо громада платить їм за надане тепло. Щоб придбати генератори в решту котелень, відділ освіти порахував усі свої потреби, визначив потужність необхідного обладнання, отримав кошти з бюджету і почав процедуру тендерної закупівлі. Будемо рятуватись. Цю зиму обов’язково перезимуємо”, – додав Плосконос.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено