Івано-Франківськ

На Прикарпатті реставрують дах старовинної автентичної гуцульської хати-ґражди (ФОТО)

Вартість реставрації один мільйон гривень.

 

IMG 8796 scaled

Музей етнографії Національного заповідника “Давній Галич” отримав можливість під час війни реставрувати дах старовинної автентичної гуцульської хати-ґражди за один мільйон гривень завдяки грантовій програмі, про це ПІК інформує пресслужба заповідника.

“Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини та Гьоте інституту. Програма спланована як ініціатива для підтримки культурних та освітніх організацій, що постраждали від війни проти України”, – йдеться у повідомленні.

IMG 8803 scaled

Хата-ґражда (1889 р.) зі села Устеріки Верховинського району є музейним експонатом та унікальною пам’яткою автентичної дерев’яної гуцульської архітектури, яка опинилася під загрозою знищення, потребувала негайного ремонту покрівлі даху, що руйнувався роками.

“Цього літа ситуація стала критичною. В умовах війни, коли бюджет переорієнтований на потреби ЗСУ та підтримку економіки, розраховувати на державне фінансування такого об’єкта культури працівники заповідника не стали. Тому звернулися до пошуку грантових програм, які б підтримали сферу культури. Розроблений проєкт, поданий на програму Гьоте інституту з підтримки культурних та освітніх організацій, отримав перемогу”, – йдеться у повідомленні.

IMG 8798 scaled

Затратність робіт і рахунок на 1 мільйон гривень фірма-підрядник виставила через унікальну технологію робіт та матеріалів, які мало чим відрізняються від процесу ХІХ ст.

IMG 8797 scaled

“Дах хати-ґражди покритий драницею – це збірне поняття, що означає «тоненькі дощечки для оббивання стін і стелі під штукатурку, для покриття дахів і т. ін.». По суті, дранка для покрівлі — спрощена версія ґонту, вона не має клиноподібного паза. Виготовляють дранку колоттям («дранням») дерев’яних цурок до 1 м довжиною. Для цієї мети використовують спеціальні інструменти: ніж з ресори, металевий клин з держаком. Колоди повинні бути добре висушеними: з вологістю не менше ніж 18 % — інакше готовий матеріал потріскається. Треба обирати стовбури без сучків — після висихання вони випадають і залишають діри. Для дранки використовують найчастіше сосну, ялину, осику, вільху”, – пояснюють у пресслужбі.

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено