Івано-Франківськ

Пенсія понад 4 тисячі гривень та надбавки: хто з українців може претендувати на такі виплати

Майже 40% українців отримують пенсії нижче за 3000 гривень, але є й ті, кому пощастило більше.

630 360 1587464451 963

Деякі категорії можуть розраховувати на пенсійні доплати у сумі майже 4400 гривень, і це мінімальні виплати.

Це стосується учасників бойових дій. Серед доплат – сума у розмірі 25% прожиткового мінімуму, що сьогодні становить 523,25 грн, інформує ПІК з посиланням на видання “На пенсії”. 

Крім того, існує і цільова грошова допомога у 40 гривень, яка з 2004 року передбачена ЗУ «Про покращення матеріального стану учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни».

При цьому загальний розмір пенсії цієї категорії громадян не може бути меншим за 210% прожиткового мінімуму або 4395,30 грн.

Ця норма діє на підставі ухвали уряду, причому доплати за статус УБД встановлюються до будь-якого виду пенсії — такий статус можуть мати як військові, так і цивільні пенсіонери.

Щодо віку виходу на пенсію, то чоловіки (як кадрові військові, так і немає), які мають статус учасника бойових дій, можуть виходити на пенсію у 55 років, жінки — у 50.

“Для дострокового виходу на пенсію потрібно мати не менше 25 років стажу для чоловіків та 20 років – для жінок. І тут вислуга років військовослужбовців дорівнює страховому стажу. Кадрові військові, якщо мають необхідну вислугу років, можуть вийти на пенсію ще раніше“, – йдеться у повідомленні.

Право на зниження пенсійного віку мають сім’ї військових, які загинули під час бойових дій. До сім’ї військових належать чоловіка (чоловік), якщо вони не вступили у повторний шлюб; батьки, яким надано статус сім’ї загиблого захисника/захисниці України.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено