Івано-Франківськ

Прикарпатець потрапив у реанімацію після вживання копченої риби та м’ясної дошманьої консерви

З початку року це вже другий випадок ботулізму в області.

7cf0a0f 206b92f otruyennia1

Прикарпатець потрапив у реанімаційне відділення інфекційної лікарні після вживання копченої риби та м’ясної консерви домашнього приготування. Зараз він перебуває під наглядом медиків.

З початку року це вже другий випадок ботулізму в області, повідомляє Центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, пише ПІК.

“Враховуючи епідемічну ситуацію, яка щорічно складається із захворюваністю на ботулізм, вкотре наголошуємо, що це – гостре важке інфекційно-токсичне захворювання, яке виникає в результаті вживання в їжу харчових продуктів, що містять мікробний токсин – ботулінум. Це призводить до важких уражень нервової системи, змін в роботі серцево-судинної системи, слабкості скелетних і гладких м’язів, порушення зору, ковтання”, – йдеться у повідомленні.

Довідково: Токсин палички ботулізму є найбільш небезпечним з усіх відомих бактеріальних токсинів. Захворювання може виникнути при вживанні харчових продуктів без попередньої термічної обробки.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані зі вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів.

Захворювання на ботулізм виникає в середньому через добу після вживання зараженої їжі, але іноді інкубаційний період може скорочуватися до 2-х годин або подовжується до 10 діб. Клінічно захворювання починається із загальної слабкості, головного болю, запаморочення, виникає почуття тривоги, а потім проявляються наступні симптоми: двоїння предметів, ослаблення чіткості зору (предмети бачаться в тумані, сітка перед очима). Внаслідок паралічу м’язів гортані, глотки і мови хворі втрачають голос, ковтання стає скрутним або зовсім неможливим. Головним вражаючим місцем токсину ботулізму є нервова система. Розвивається неврологічна симптоматика. У важких формах захворювання головним симптомом є розлад дихання, параліч діафрагми, що може привезти до летальних випадків.

Лікування: тільки госпіталізація хворого в стаціонар, введення сироватки. Тому, в разі виявлення характерних для ботулізму симптомів необхідно НЕГАЙНО звертатися за медичною допомогою.

Щоб запобігти захворюванню, перед використанням домашні консерви слід піддавати повторній термічній обробці методом кип’ятіння впродовж 30 хвилин. Не варто купувати консерви домашнього виготовлення на стихійних ринках. В жодному разі не слід споживати консерви бомбажні чи деформовані.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено