Івано-Франківськ

Стало відомо, які продукти через війну в Україні стали дефіцитом

Зокрема, херсонські помідори, кавуни і цибуля, мелітопольська черешня, сіль із Соледара потрапили в окупацію.

Стало відомо, які продукти через війну в Україні стали дефіцитом

Ціни на продукти зросли на третину, порівняно з минулим роком, тож українці почали економити, від дечого зовсім відмовились. Насамперед від м’яса і риби. Продавці м’яса на столичному ринку розповідають, що продажі впали удвічі, але яловичина і свинина здорожчали зовсім не на багато. Про це пише ПІК з посиланням на agronews.

“Риба в Україні майже вся імпортна, тож ціна її зросла на 40%. По-перше, через курс валюти, а по-друге – висока ціна пального. Рибу завозять вже не дешевшим шляхом, через морський порт, а фурами-холодильниками. Від риби покупці відмовляються найчастіше”, – йдеться у повідомленні.

На хлібзаводі також розповідають, цьогорічні виклики суттєво позначилися на собівартості хліба, особливо вимкнення електрики. Купівля генераторів, витрати на пальне, ненормовану працю та підвищена собівартість інгредієнтів тисне на ціну хліба.

За минулий рік реальні доходи українців зменшилися на 25 відсотків, пояснюють економісти. Тому споживчий кошик змінився – їмо більше картоплі, хліба і макаронів.

Ціна фруктів на ярмарку, не менш кусюча за деякі овочі. Капуста і буряк зросли не набагато, картопля найдешевша з усіх овочів борщового набору.  А от яйця на ярмарку можна знайти і подешевше, ніж у магазині – по 60, і навіть по 57 гривень за десяток. Ціни на яйця підлетіли так стрімко через втрату птахофабрик на півдні та сході країни. Нема курей, немає і яєць, що і зумовило небувалий дефіцит. Зараз ціну тримає паливно-генераторний бум.

Аби тримати стабільну кількість виробництва яєць великі підприємства вкладають у пальне та генератори. Тому зниження вартості очікувати не варто. До того ж до ціни продуктів додаються і витрати супермаркетів. “Більшість магазинів вже обладнана генераторами, 72 відсотка. Це дорожче для нашої галузі, дорожче обслуговувати генератори”, – каже голова правління асоціації рітейлерів України Андрій Жук.

Український овоч, який вже зникає подекуди в магазинах – це звичайна цибуля. Цінність херсонської цибулі – у зберіганні. Вона менше натягує вологу і тому не так швидко псується. На ринках її візуально мало і вона по 50 гривень за кіло. “35 відсотків цибулі йшло з Херсонщини, вона не прийшла, 15% цибулі йшло з Запорізької області, вона не прийшла.

Тому утворився дефіцит цибулі. Ще два тижні тому в супермаркетах можна було купити цибулю по 36-37 гривень, а зараз  – її немає. Є біла по 89, шалот по 100. Утім по-троху вже надходить цибуля з  Польщі і Туреччини, тож ціна має трохи стабілізуватися.

Загальний тренд – ціни знижуватися не будуть. Це зумовлено лише інфляцією, на 23-й рік вона буде на рівні 30 відсотків.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено