Івано-Франківськ

Визнали придатним до служби без двох рук: проблеми мобілізації в Україні

Призовні комісії в Україні докладають значних зусиль, щоб збільшити чисельність армії за рахунок мобілізованих.

Визнали придатним до служби без двох рук: проблеми мобілізації в Україні

Британське видання Economist наводить кілька прикладів проблеми мобілізації в Україні. Руслан Кубай був здивований, коли наприкінці січня отримав повістку. Він інвалід з дитинства – не має обидвох рук – тож потрапляє під автоматичне звільнення від служби, пише ПІК.

Але ще більшою несподіванкою для нього стала реакція чиновників місцевого призовного пункту у Дрогобичі на Львівщині. Замість того, щоб визнати свою помилку, місцеві чиновники оголосили його придатним до служби. Лише публікація в соцмережах і подальший скандал допомогли скасувати це рішення.

Випадок Кубая є екстремальним, але далеко не поодиноким випадком. За перші два місяці цього року Україна помітно активізувала мобілізаційну діяльність.

З незрозумілих причин найагресивнішими були чиновники на заході Україні, пише Economist, але така ж тенденція спостерігається по всій країні.

За інформацією видання, надходили повідомлення про повістки, видані (іноді з використанням сили) на військових похоронах у Львові, блокпостах у Харкові, торгових центрах у Києві та на розі вулиць в Одесі.

Популярні гірськолижні курорти стоять порожніми – кадри військових чиновників, які шпигують біля схилів, відлякують людей, пише Economist. У кожному містечку країни у соцмережах діляться інформацією про те, де можуть ховатися військкоми.

Раніше переважно виписували повістки лише працівники військкоматів за домашніми адресами. Тепер це робить ширше коло людей і без географічних обмежень. Інша відмінність полягає в тому, кого призивають. У першій хвилі більшість призовників були добровольцями, і частим явищем були черги біля призовних пунктів. Тепер ентузіазму поменшало.

Не всі, хто отримав повідомлення про призов на службу, фактично призвані; іноді повістка — це просто спосіб залучити кожного потенційного новобранця. Навіть для тих, хто його отримав, є варіанти уникнути призову, пише британське видання.

Існують юридичні винятки у випадку хвороби та інвалідності – як призовника, так і людей на його утриманні. Батьки-одинаки та батьки з трьома і більше дітьми також не підпадають під призов. Студенти мають право відтермінувати службу. Певні професії також отримують так звану “бронь” або захист від призову. Уряд поширив його на ключових працівників у секторах енергетики, транспорту та сільського господарства.

Багато ІТ-спеціалістів мають звільнення на пів року. Алекс, ІТ-фахівець, який займається відносинами своєї компанії з урядом, каже, що держава розуміє, наскільки важливим для армії став його сектор.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено