Івано-Франківськ

Війна і жіноче здоров’я: спілкуємось із гінекологом

Минув рік від початку повномасштабного вторгнення. Рік у стані війни, стані стресу, стані тривоги.

Як протягом останнього року змінився стан здоров’я українських жінок? Що особливо вплинуло на розвиток захворювання? Ці та інші питання ми висвітлимо разом із лікарем акушер-гінекологом медичного центру Оксфорд Медікал – Оксаною Гайсенюк.

photo1678465960 scaled

«Організм жінки піддається негативним факторам 27/7. На жаль, в першу чергу, страждає саме інтимне здоров’я. Неспецифічні запальні захворювання ОМТ, гормональні захворювання, втрата імунної опірності і дисбаланс флори – це тільки початок…» – зазначає лікар.

З якими саме проблемами зустрілися лікарі і як це вплинуло на здоров’я Українок?

Стрес

Стрес приймає невід’ємну участь у розвитку УСІХ соматичних захворювань. Щоб детально пояснити патогенетичний механізм усіх ланок впливу стресу на організм, не вистачить і 3-х дисертацій. Щоб це було максимально доступно для наших читачів, хочу зазначити, що під впливом стресу доведені клінічно такі наслідки:

  • розлади менструального циклу (затримка менструації, посилення болю під час менструації, ановуляція та ін.);
  • нейроендокринні захворювання, які в наслідку призводять до порушення регуляції МЦ;
  • дисбаланс мікрофлори (бактеріальний вагіноз, молочниця);
  • стрес-індуковане безпліддя (внаслідок критично низького рівня прогестерону);
  • порушення інтимного життя (вагінальна сухість, вагінізм, біль під час статевого акту).

Гігієна в укритті

Важко порахувати скільки годин ми сумарно провели в укриттях протягом цього часу. Інколи повітряні тривоги заставали нас саме у періоди критичних днів. І це викликало неабиякі труднощі у питанні інтимної, зокрема, менструальної гігієни.

Кожна жінка знає, що засоби менструальної гігієни необхідно змінювати не рідше, аніж кожних 2 години. Але, на жаль, більшість укриттів не обладнані вбиральнями, тому жінкам довелося чекати по пів дня, щоб замінити тампон або прокладку.

Ця проблема призвела до численних загострень запальних захворювань органів малого тазу. І тепер над проблемою працюють сотні гінекологів у всій Україні.

Переохолодження

Не будемо далеко відходити від теми укриття: в холодну пору і навіть влітку в укриттях не було належного опалення. У перші тижні всі стрімголов тікали у бомбосховище в піжамі чи в простому одязі без куртки, сиділи на сходах, на холодній бетонній підлозі.Жінки піддавалися дії тривалого переохолодження…

Як наслідок, в рази виросла частота розвитку уретритів, циститу, пієлонефриту. Причина: відсутність можливостей для належної гігієни + тривале утримання від відвідин вбиральні + переохолодження. Чоловіки недалеко пішли: черги під кабінетом уролога збільшились втричі.

Нехтування профоглядами

В Україні, зокрема в Івано-Франківську, ще до повномасштабного вторгнення і навіть до пандемії, ми не могли похизуватися рівнем охоплення профілактичних оглядів жінок. На жаль, першопричина залишається на роки: відсутність бажання жінки без конкретних на те причин прийти на профогляд. Військовий стан призвів до критичного погіршення ситуації. Рівень пізнього виявлення раку яєчників, шийки матки, грудних залоз суттєво зріс.

З одного боку ця статистика пояснюється обмеженням роботи медичних закладів у перші місяці війни. З іншого боку – жінки у стані стресу бояться почути невтішний діагноз. Жінки бояться витрачати час і кошти на лікування, тому вперто не визнають проблему, навіть чітко знаючи про симптоми.

Нашим завданням, як лікарів, є активна просвітницька діяльність з метою залучення жінок для проведення скринінгів та ранньої діагностики будь-яких гінекологічних захворювань: від молочниці і до раку.

Любі жінки! Саме на плечах українок лежить збереження нації, виховання юних захисників та захисниць. Бережіть себе! І не забувайте, що наші лікарі завжди готові вам допомогти!

Працюємо для вас в Івано-Франківську за адресами:

вул. Незалежності 93а

вул. Василіянок 1

Запис: 0673777299, 0503777299

Промо

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено