Івано-Франківськ

У Львові «декомунізували» 33 охоронні дошки на пам’ятках культурної спадщини

У Львові з 33 охоронних дощок старого зразка, що розміщені на пам’ятках культурної спадщини, усунули напис «Українська Радянська Соціалістична Республіка».

photo 2023 01 13 13 18 58 scaled

У Львові з 33 охоронних дощок старого зразка, що розміщені на пам’ятках культурної спадщини, усунули напис «Українська Радянська Соціалістична Республіка».

Про це розповів заступник начальника управління охорони історичного середовища Георгій Корнєєв, пише ПІК з посиланням на Львівську міську раду. 

«Написи усуваємо спочатку абразивним методом. Оскільки ці дошки виготовлені зі спеціального скульптурного сплаву, то після затирання на місці напису з’являється світла пляма. Її зафарбовуємо. А перед тим, як наносити фарбу, використовуємо армовану стрічку, яка закриває всі нерівності», – пояснив Георгій Корнєєв.

В управлінні охорони історичного середовища наголошують, що самі дошки демонтовувати недоцільно, оскільки вони міцні і належно ознаковують статус будинку. А також мають елементи української айдентики: їх стилістика опрацьована у 1970-х роках на основі шрифтів та орнаментів, які розробив видатний український графік Георгій Нарбут.

Єдиним написом, що підлягає декомунізації, є напис «Українська Радянська Соціалістична Республіка».

На сьогодні у Львові залишилось «декомунізувати» ще 10 охоронних дощок: 5 – у Галицькому, 4 – у Франківському та 1 – у Сихівському районах міста.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено