Івано-Франківськ

Вчені проводять роботи по вивченню та опису птаха, якого не просто знайти

На острові Мадагаскар виявили пташку, що вважалася зниклою з 1999 року. Декілька екземплярів знайшли в неочікуваному ареалі перебування.

1 10 scaled

На острові Мадагаскар знайшли птаха, якого вважали вимерлим

Орнітологи, досліджуючи птахів у віддалених лісах Мадагаскару, зайшли на острові птаха, який з 1999 року вважався вимерлим. Ним виявився тетрака малагасійська. Він вважається одним із самих розшукуваних видів серед пташок, що зникли.

Дану новину повідомила на власному сайті некомерційна організація The Peregrine Fund. Вона займається зображенням птахів, що живуть у дикій природі. Саме ця компанія і відправила експедицію на завдання. Інколи подібні зображення використовуються розробниками гральних автоматі, які присутні в віртуальних казино, наприклад, Elslots.

Де мешкає пташка

Дослідникам вдалося побачити тетраку малагасійську відразу в декількох місцях півострова Масула. Вони достатньо віддалені один від одного. Вперше пташка була помічена в грудні 2022 року, в черговий раз вчені її побачили в січні 2023 року.

Орнітологи нагадують, що востаннє маленька істота була помічена людьми в 1999 році. Саме тому знахідка відразу декількох екземплярів зробило пташку неймовірним відкриттям. Крім того, над чим непростим завданням працювала велика група учасників:

  • American Bird Conservancy;
  • Re:wild;
  • BirdLife International.

Вчені зрозуміли в якому ареалі пташка мешкає тому вони можуть шукати її і в інших регіонах Мадагаскару. Від неї можна дізнатися досить цікаву орнітологічну інформацію.

2 8 scaled

Деталі експедиції

На пошуки експедиція вирушила декілька місяців тому. Вчені відразу д відправилися в ті місця, де помітили пташку. Їм довелося понад 40 годин йти пішки та підніматися на гори. На території, що охороняється законом побудували ферми. Хоча по закону там повинен бути ліс.

Втім орнітологам вдалося побачити ще одну цесарку, а через тиждень помітили ще одну. Птах спокійно стрибав біля річки у густих зарослих. Один із членів експедиції зауважив, якщо тетрака дійсно полюбляє знаходитися біля текучих водойм, то зрозуміло чому її раніше ніхто не помічав. Особливість спостереження за птахами така, що людина спочатку просто прислухається до навколишнього крику. А шум річок в цій справі тільки заважає, тому природно, що людина весь час уникала водойм.

В останній день експедиції команді вдалося спіймати тетраку в птахоловку, зробленої із спеціальної сітки. Її детально оглянули, вивчили і відпустили на волю. На даний момент команда вже планує спостерігати на постійній основі за птахом в період з вересня по жовтень. Саме в цей період на Мадагаскарі розмножується переважна більшість птахів. Вчені мають надію, що їм вдасться відвідати додаткові місця, в яких буває птах. Вчені наголошують, що по причині того, що велика кількість тропічних низинних лісів, що на північному сході острова вже знищена, дуже ймовірно, що тетрака саме зараз знаходиться під загрозою повного зникнення.

Промо

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено