Івано-Франківськ

На Франківщині енергетики вже приготувалися до прильоту лелек: що зробили

На сьогодні в Україні близько 30% гнізд лелек розташовані на опорах.

На Франківщині енергетики вже приготувалися до прильоту лелек: що зробили

На Франківщині енергетики до прильоту бузьків ( 19 березня) вже встановили 32 спеціальні платформи для гнізд на опорах електроліній, ще 4 у черзі. Про це повідомляє “Прикарпаттяобленерго”, пише ПІК.

“Гнізда на опорах становлять загрозу і для лелек, і для надійного енергопостачання регіону, –  розповідає Ксенія Чупа, інженер з навколишнього середовища «Прикарпаттяобленерго».  Щоб захистити ізолятори від забруднення птахами, на повітряних лініях 35-110 кВ енергетики встановлюють протиптахові ковпаки. А лелечі гнізда на опорах розподільчих ліній електропередавання (0,4 кВ) підносять на спеціальні металеві платформи, що знижує сметрність серед птахів і зменшує економічні втрати”.

Реконструкція лелечих домівок відбувається на Прикарпатті з 2011 року. За цей проміжок часу виробили і встановили 771 конструкцію. Рекордсменом з кількості ооновлених лелечих гнізд, 165 одиниць,  є  філія «Східна», яка працює на території Снятинської, Городенківської та Тлумацької громад. 

До слова, в Україну щороку повертаються 25 тисяч лелек. Чисельність світової популяції білого лелеки оцінюється в 230 тисяч пар, при чому більше 30 тисяч пар – в Україні. Найбільше їх живе на заході (крім високогір’я Карпат) та на півночі країни.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено