Івано-Франківськ

Непоправна втрата, звільнення церкви від МП, порушення в психлікарні: ТОП-новин 27.03-02.04 (ФОТО, ВІДЕО)

Кожної неділі ПІК нагадує читачам знакові події, що сталися в країні та на Прикарпатті впродовж крайніх семи днів.

огляд

ТОП новин тижня України та Прикарпаття за 27 березня – друге квітня 2023 року, які ви могли пропустити в черговому огляді Прикарпатської інформаційної корпорації (ПІК).

Російський терор

6f82fab 6421894ead2f9257666010

Протягом тижня, що минає росія продовжувала тероризувати українців ударами ракет, безпілотниками та обстрілами іншою технікою.

Зокрема 27 березня чотирма ракетами С-300 вдарили по Слов’янську та Дружківці на Донеччині. 34 людини постраждали, з них двоє – загинули. П’ятеро поранених – у вкрай важкому стані. Руйнувань зазнали адміністративні та офісні будівлі, 5 багатоповерхових і 7 приватних будинків, 10 автомобілів.

65ba7a7 6421894b21e32197392991

А от в ніч проти вівторка, 28 березня, росія атакувала Україну 15 дронами, 14 з них вдалось збити. Внаслідок падіння уламків БпЛА у Святошинському районі виникло загоряння в нежитловій будівлі. На щастя, обійшлося без постраждалих. 

IMG 20230328 073616 168 scaled

Тієї ж ночі один із дронів поцілив по приватному підприємству у Дніпрі. Там сталася сильна пожежа. Вогонь охопив 4 тис. кв метрів.

Кілька годин рятувальники приборкували полум’я. Минулося без постраждалих.

IMG 20230328 073616 934

Непоправна втрата: у Франківську попрощалися з героєм Віталієм Меріновим

245606 Merinov 2 scaled 1

Від отриманих травм в бою у госпіталі помер Віталій Мерінов. Він був членом виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради. А також депутатом Івано-Франківської міської ради минулого скликання.

Чотириразовий чемпіон світу з кікбоксингу, чемпіон України з універсального бою, майстер спорту з боксу Віталій Мерінов пішов на війну у перший день повномасштабного вторгнення.  Під час одного з боїв Віталій  отримав вогнепальне осколкове поранення в ногу. Одужав і знову повернувся на фронт та боронив Україну до останнього подиху.

У неділю, другого квітня, у Франківську зустріли тіло полеглого бійця й віддали шану герою рідні, близькі, знайомі та перехожі.

У Франківську на колінах зустріли полеглого захисника Віталія Мерінова (ФОТО, ВІДЕО)

Звільнення церкви від московського патріархату

В Івано-Франківську, у вівторок 28 березня офіційно звільнили храм Різдва Христового, що на вулиці Довженка від московського патріархату. Священнослужителі ПЦУ провели там першу службу.

Учасники акції вимушені були зламати вхідні ворота, які представники УПЦ МП заздалегідь заварили. Також парафіяни, які не бажали переходити до Української православної церкви застосували у храмі сльозогінний газ.

Зауважимо, що Івано- Франківська область стала першою областю, де вже немає московського патріархату.

 “Пашу Мерседеса” відправили під домашній арешт

105 scaled

Митрополит Павло, якого СБУ звинувачує по двох статтях Кримінального кодексу, у суботу, 1 квітня, отримав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту строком на 60 діб з використанням електронного браслета.

Слідство встановило, що починаючи з 24 лютого 2022 року Петро Лебідь (митрополит УПЦ МП Павло) вирішив виправдовувати агресію РФ, бувши намісником Києво-Печерської Лаври шляхом спілкування з парафіянами монастиря.

Порушення у психлікарні

На Франківщині у психлікарні зафіксували числення порушення: які саме

На Франківщині представники Уповноваженого Верховної Ради з прав людини зафіксували порушення в Івано-Франківському спеціальному закладі надання психіатричної допомоги.

Серед порушень:

  • У приміщенні харчоблока закладу виявили фарш індичий з простроченим терміном придатності.
  • В закладі цілодобове відеоспостереження здійснюється безпосередньо у палатах, в яких перебувають пацієнти, що порушує їх право на повагу до приватного життя під час перебування у закладі.
  • Порушуються вимоги щодо перебування пацієнтів в палатах не більше 4 осіб та площі не менше ніж 7 м2 на одного пацієнта.
  • В лікарні перебувають пацієнти, які страждають на хронічні психічні розлади та не потребують стаціонарного лікування, але потребують стороннього нагляду і догляду, проте не влаштовані до закладів соціального захисту населення.
  • У закладі не повною мірою забезпечено умов для людей з інвалідністю та маломобільних груп людей, відсутній комплексний підхід до соціальної та психологічної реабілітації пацієнтів з метою їх подальшої ресоціалізації. Також не організована доступність паліативної допомоги пацієнтам, які її потребують.

Відкрили реабілітаційне відділення

u nadvirnjanskij likarni vidkrili viddilennja reabilitaciyi novini galicha 20c31a1 scaled

У Надвірнянській лікарні у вівторок, 28 березня відкрили нове реабілітаційне відділення. Тут працюватиме процедурний кабінет, кабінет фізичної терапії, кабінет ерготерапії, кабінет з терапії мови та мовлення, кабінет для надання психологічної допомоги, кабінет масажу, кабінет апаратної фізіотерапії.

Унікальні послуги на новітньому обладнанні надаватимуться не лише жителям Надвірнянської міської територіальної громади та області, а й пацієнтам з усієї країни, особливо нашим захисникам.

Скандальна забудова

У Франківську багатоповерхівки біля озера не буде: мер домовився із забудовниками

У Франківську нещодавно в мережі назрів скандал через забудову біля міського озера, а саме в межах Набережної ім. В. Стефаника – вул. С. Ленкавського. Людей обурило, що для будівництва 11-поверхівки забудовники обрали саме ділянку біля міського озера

Після численних скарг у мережі та громадських зібрань на місці будівництва, 27 березня резонансну забудову прокоментував й міський голова Руслан Марцінків. Він, зокрема, повідомив, що ніякої висотки на Ленкавського не буде.

Нагороди бійцям

Президент України Володимир Зеленський перебуваючи на передовій нагородив військовослужбовців орденами та медалями. Серед нагороджених – військовослужбовець 102 бригади ТрО солдат Верховинського батальйону Василь Дудка. Президент вручив воїну –  орден “За мужність” III ступеня.

IMG 20230328 072743 scaled

 

Відзнаку “За честь і звитягу” отримала кулеметниця Оксана Рубаняк, яка зараз знаходиться у лікарні після поранення. Дівчина почувається вже краще, хоч у її тілі залишаються ще два осколки.

338839127 1277707299486931 4455101403848635724 n scaled

Е-рецепт

64212d77e18a1715395085 scaled

З квітня 2023 року в Україні рецептурні ліки відпускаються за електронним рецептом (паперові рецепти також залишаються чинними).

Як зазначають в МОЗ, безумовною перевагою е-рецепта є те, що на відміну від паперового рецепта, не потрібно щоразу звертатися до лікаря на прийом для того, щоби отримати рецепт на ліки. Це можна буде зробити дистанційно.

Повторний електронний рецепт на ліки можна буде отримати дистанційно, якщо ваше лікування є тривалим, ви маєте хронічне захворювання або якщо вам потрібно продовжити курс лікування.

Для цього в системі обовʼязково має бути зафіксований діагноз та перше призначення від вашого лікуючого лікаря.

Важливо — е-рецепт не містить торгових назв препаратів, а лише міжнародну непатентовану назву, тобто діючу речовину. Завдяки чому пацієнт самостійно ухвалює рішення щодо бренду препарату з відповідною діючою речовиною.

Міністерство охорони здоров’я також відповіло на головні запитання щодо е-рецептів і спростувало деякі поширені міфи.

“Інтерв’ю з Богом”

dram scaled

Франківський драмтеатр презентував чергову постановку від режисера Ростислава Держипільського – “Інтерв’ю з Богом”.

Вистава в жанрі «розмова без антракту» відбудеться в укритті, у довоєнний час – це «сцена-підвал». Робота суголосна воєнному часові й розповідає про життя після війни, про те,  «як повернутися з війни», про посттравматичний синдром і про силу любові та силу віри.

«Коли хтось каже «Я втратив віру», я уявляю людину, яка здалася, – говорить головний герой воєнний журналіст Пол, котрий повернувся з гарячої точки й не може знайти себе у звичному мирному житті. Він рятується, ховаючись в собі, втікаючи від усіх. Тому «сцена-підвал» –  пряма і прозора метафора.

«Ця робота – наш вклад у перемогу. Це як Літургія і пожертва. У цій роботі – уся наша підтримка родин загиблих захисників і захисниць України, наша підтримка тих, хто щодня молиться за рідних, які на війні, за тих, хто чекає своїх з полону, це згадка і про військових журналістів – літописців найбільшої в Європі війни з часу Другої світової», – розповів режисер, автор сценічного рішення – народний артист України Ростислав Держипільський.

Усі кошти з вистави спрямують на реабілітацію наших захисників.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube ta Telegram

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено