Івано-Франківськ

“Великдень для лісу”: як на Богородчанщині екоактивісти поприбирали (ФОТО)

Ліс перетворюється на стихійне сміттєзвалище.

336770232 525282319757582 3902302454794563544 n scaled

У селі Старуня, на Богородчанщині, екоактивісти поприбирали ліс у рамках природоохоронної акції «Великдень для лісу».

«У мене є власне помешкання у цьому селі, неподалік лісу. І з мого городу я добре бачу, як багато людей, на жаль, вивозить до лісу всякий непотріб і викидає його там. Ліс перетворюється на стихійне сміттєзвалище», — розповідає ПІКу Софія Савчук, організаторка акції, керівниця гуртка ботаніки та зоології Малої академії наук міста Івано-Франківська.

Дивитися на це жінці було і є страшенно прикро, а щось вдіяти проти недобросовісних людей вона не може. Пані Савчук додає, що вона за багато років, відколи приїжджає в Старуню до своєї хати, не чула, що хтось із засмічувачів природи був покараний. Хоча за такі дії, передбачене адміністративне  покарання у вигляді штрафу.

337548788 785685669648482 2638295455501058084 n scaled

Зрештою, у Старуні централізовано вивозять сміття спеціальною машиною. І плата за вивіз непотребу — невелика. Проте ліс невідомо чому люди продовжують забруднювати.

«Я давно хотіла провести таку акцію, але був карантин, війна… Мій син пішов захищати Україну, а я активно волонтерила, та продовжую й зараз це робити. Проте все ж цього року вирішила зібратися силами і організувати толоку в лісі. Адже наші захисники, які повертаються з війни, мають бачити удома чистоту», — продовжує Софія Савчук.

Про своє бажання прибрати ліс жінка повідомила  місцеву владу, своїх друзів, знайомим, написала у соцмережах, звернулася в Екобюро УГКЦ, адже в Старуні знаходиться знаний відпустовий центр Блаженного Симеона Лукача, куди приїжджають тисячі паломників з усієї країни, і закордону.

Пані Софію підтримали місцевий староста Ярослав Глодан, працівники лісового господарства, учні та педагоги сільського ліцею. священники івано-франківської архієпархії УГКЦ.

За сприяння директора Малої академії наук Івана Бойка з  департаменту освіти та науки Івано-Франківського міськвиконкому надали транспорт для перевезення учасників акції з Івано-Франківська до Старуні. Пані Оксана Гой, психологиня  івано-франківського навчально-реабілітаційного центру надалі малим та юним учасникам акції солодкі подарунки.

Отримали учасники акції і рукавиці та мішки. Працювали діти, підлітки та дорослі з Івано-Франківська і Старуні кілька годин і зібрали понад 30 мішків сміття, яке згодом вивезли у Рибне на полігон.

«Загалом ми прибрали лише частинку лісу. Аби цілком очистити його від непотребу, треба більше тижня працювати кільком десяткам людей, і великогабаритними машинами усе це вивозити. Але і ця прибрана частина — це початок великого прибирання, яке, сподіваюся, буде продовжуватися», — підсумовує пані Савчук.

Надалі екоактивістка хоче задіяти для очищення лісу багато людей, а особливо дітей та молоді, які, переконана жінка, прибираючи, вже будуть більш відповідально ставитися до природи: не засмічувати ліс та застерігати від цього своїх рідних і знайомих.

Сабіна Ружицька. Фото надані Софією Савчук

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено