Івано-Франківськ

Олег Попрожук, юний митець з Тлумача, єдиний в громаді займається гравіруванням на склі

Нещодавно юнак перемогу в Міжнародному двотуровому конкурсі мистецтв «Polska gwiazda-2023».

 

received 1277924412936575 scaled

Вихованець Тлумацького будинку дитячої та юнацької творчості посів  перше місце, На конкурсі він представив гравюри на склі «Козак» та «Козак-Характерник».

«Спочатку я просто малював на склі, і мені було цікаво цим займатися. Шість років тому я зайнявся гравіруванням. Сталося це, можна сказати, випадково. Разом з моєю наставницею, Оксаною  Бойчук, ми побачили в Інтернеті відео про гравірування на склі», — розповідає Олег. 

received 1361562521299595 scaled

Пані Бойчук запропонувала талановитому вихованцеві спробувати зробити щось подібне. Вона настільки хотіла, аби Олег освоїв  цю техніку, що навіть купила спеціальний інструмент — гравер — за власні кошти.

За словами пані Бойчук, гравером можна працювати на металі, дереві та на склі, лише слід змінювати для кожного матеріалу насадки. Сам інструмент великий, це коробка, до якої, за допомогою подовжувача, кріпиться «ручка», в яку вставляються насадки.

«Аби виготовити гравюру на склі, треба спочатку зробити ескіз зображення чорним маркером на аркуші паперу, — пояснює пані Бойчук. — Причому маркером треба зобразити те, що він буде випилювати гравером. Далі ескіз слід поставити під скло, закріпити його за допомогою скотчу, і гравером нанести на склі всі лінії, що зображені на ескізі. Далі вигравіруване скло добре протирається та з внутрішнього боку напилюється чорна  фарба. Лінії, зроблені гравером, залишаються при цьому світлими Робота зі склом — небезпечна, тому Олег працює в окулярах та в захисній масці».

received 621630299321846 scaled

Першою роботою юного митця став якийсь народний візерунок, а згодом це непросте і клопітке заняття так захопило хлопця, що він вже й не уявляв себе без мистецьких занять.

На гурток в Будинок дитячої та юнацької творчості Олег Попрожук привів своїх молодших брата та сестру. Аби виконати одну гравюру, Олегові потрібно 3 дні. Теми, сюжети та композиції для гравюр на склі юний митець знаходить в Інтернеті, або придумує сам.

Щороку юнак виконує понад 40 робіт, із них 20 в Будинку творчості, а 20 — удома, де Олег вже має свій гравер та обладнану майстерню. Також хлопець має вже й замовників на свої роботи, і навіть цим заробляє. Окрім мистецьких занять та навчання у ліцеї,  Олег любить грати в футбол. 

received 6092783384137361 scaled

Про конкурс у Польщі в Тлумацькому будинку дитячої та юнацької творчості дізналися із соціальних мереж. Оксана Бойчук зазначає, що вона одразу вирішила показати роботи талановитого юнака, адже вони не лише художньо досконалі, але й унікальні. Бо в містечку ніхто зі школярів не робить нічого подібного. Конкурс відбувся онлайн, роботи Олега сфотографували та вислали електронною поштою. На абсолютну перемогу Оксана Бойчук та Олег Попрожук не сподівалися, проте юнак став переможцем.

До речі, чимало робіт Олега відправили у Францію, на благодійний аукціон, кошти з якого передадуть на допомогу захисникам України.

received 964001874961574 scaled

Сабіна Ружицька

Фото надані Оксаною Бойчук та з архіву Тлумацького будинку дитячої та  юнацької творчості

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено