Івано-Франківськ

Вступ Фінляндії до НАТО: як це вплине на війну в Україні

4 квітня Фінляндія офіційно стане членом Організації Північноатлантичного договору (НАТО). Незабаром Швеція теж має приєднатися до Альянсу. 

Вступ Фінляндії до НАТО: як це вплине на війну в Україні

Що означає таке розширення НАТО для війни в Україні та які наслідки це матиме у майбутньому. Про це пише ПІК з посиланням на ФАКТИ.

Хронологія розширення НАТО

Наразі у НАТО з Фінляндією буде 31 країна-член. Проте з моменту заснування у 1949 році в Альянсі перебувало всього лише 12 держав:

  • Бельгія;
  • Канада;
  • Данія;
  • Франція;
  • Ісландія;
  • Італія;
  • Люксембург;
  • Нідерланди;
  • Норвегія;
  • Португалія;
  • Велика Британія;
  • США.

Тож можна сказати, що НАТО постійно розширюється, що дуже не подобалося тоді ще СРСР, а зараз вже Росії.

Загалом розширення НАТО можна поділити на шість етапів, де перший – це момент заснування. Далі це 1952-1982 роки, коли до Альянсу приєдналися Греція, Туреччина, Німеччина та Іспанія. У 1999 році до НАТО вступили Польша, Чехія, Угорщина, а протягом 2004-2009 років аж дев’ять країн. У 2017-2020 роках доєдналася Північна Македонія та Чорногорія, а у 2023 році – Фінляндія.

Президент Росії Володимир Путін неодноразово заявляв, що НАТО обіцяло не розширюватися на Схід, на що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та інші західні лідери спростували його твердження. У жодному з офіційних документів не міститься обіцянок НАТО не приймати в свої лави нових членів, а такі обіцянки, якби вони були, суперечили б статуту НАТО.

Сам Путін на пресконференції визнав, що ці так звані обіцянки НАТО ніде не були прописані, це були усні заяви. Росія не представила жодних доказів щодо обіцянок НАТО не розширюватися в східному напрямку.

Чому Фінляндія вступила в НАТО

У 2022 році на тлі вторгнення Росії в Україну Фінляндія, що має 1340-кілометровий кордон з Росією, та Швеція відмовилися від політики нейтралітету і подали заявки на вступ до НАТО.

Крім того, у грудні 2022 року міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто пояснив, що з початком війни в Україні “реальна ситуація з безпекою у Європі змінилася”.

Як це вплине на війну та майбутнє

На думку політичного та військового експерта Олександра Мусієнка, вступ Фінляндії в НАТО вплине на війну в Україні, адже Росія завжди виступала проти розширення Альянсу. Більше того, країна-агресор навіть висувала ультиматум, щоб НАТО забирало свою військову присутність з тих країн, де вже перебувало, країн Центральної Європи – Чехії, Польщі, країн Балтії.

Крім того, вже почалися заяви з російської сторони, що вони начебто відреагують на вступ Фінляндії збільшенням військової присутності Росії біля кордонів Фінляндії, тобто на Півночі.

Третій наслідок стосується загалом безпеки у Європі, через те, що можливості й спроможності Балтійського флоту Росії будуть значно зменшені.

На його думку, цей вступ має бути індикатором того, що НАТО розширюється, і задля гарантування безпеки Європи у майбутньому 31-м членом НАТО стала Фінляндія, 32 буде Швеція, а 33 має стати вже Україна.

Щодо посилення ракетних ударів або обстрілів, то експерт ставиться до цього скептично, адже у Росії немає вже такого арсеналу для ударів.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено