Івано-Франківськ

Ретро: як Станіславські модниці не відставали від паризьких та віденських (ФОТО)

Починаючи з австрійського періоду і до Другої світової війни, Станіслав був одним з центрів моди.

0 1 scaled

Починаючи з австрійського періоду і до Другої світової війни, Станіслав був одним з центрів моди. У місті працювали понад сто модних кравців, які шили одяг для станіславчанок за зразками з модних журналів.

0 1 1 scaled

На початку минулого століття купувати готовий одяг вважалося майже непристойним. Сукні були пошиті з шовку, оксамиту, прикрашені мереживом. Серед них були аксесуари, прикраси, рукавички і навіть парасольки.

1 10 scaled

Особливу увагу приділили капелюхам. Їх прикрашали квітами, перлинами, пір’ям, декоративними фруктами. Деякі були справжніми витворами мистецтва. По вулиці Сапіжинській (Незалежності), де були найкращі магазини, продавали новинки: корсети, панчохи, взуття, парасольки та капе, які доставляли потягом протягом тижня з кращих магазинів Європи.

2 4 scaled

Тоді було модно зафіксувати себе на фото в численних фотоательє та фотостудіях, яких в Станіславі було десятки. З розробкою фототехніки фотографи почали захоплювати мешканців на вулицях міста.

4 2 scaled

5 1 scaled

А ще в місті було багато місць і розваг, де можна було проявити себе і подивитися на інших. Окрім читання книг та обговорення політичних подій в скверах та вулицях міста,  відвідували бальні зали, кінотеатри, театр, зустрічалися у кав’ярнях та ресторанах, грали з друзями в карти та теніс, гуляли міським парком, відвідували мобільні цирки та ярмарки, каталися на авто та мотоциклах, купалися в річках, а в зимовий період каталися на ковзанах та нартах.

0 2 scaled

З приходом радянської влади всі численні приватні магазини, салони та ательє були закриті або націоналізовані. Тільки з послабленням “залізної завіси” почалось поступове відновлення модного стилю життя.

7 1 scaled

В середині 1980-х років ситуацію почали рятувати масово відкриття кооперативів та приватних ательє. З розпадом Радянського Союзу почав зникати товарний голод. Слідкувати за глобальними модними тенденціями стало легше.

11 1 scaled

 

Кожен народ і в різні часи мав особливі вимоги до жіночої краси. Моя власна мода на одяг та зовнішній вигляд.

10 1

Станіславські дівчата, жінки, пані, завжди вирізнялися зовнішньою і внутрішньою красою, почуттям власної гідності, культурою, чарівністю, манерою спілкування і поведінки. І вони завжди були і будуть окрасою нашого прекрасного міста.

3 1 scaled

 

За матеріалами краєзнавця Ігоря Меніва 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено