Івано-Франківськ

9 травня в Україні відзначатимуть День Європи, 8 травня – День пам’яті та перемоги над нацизмом – Зеленський

8 травня в Україні і світі відзначають День пам'яті та примирення, присвячений загиблим у Другій світовій війні.

З нагоди 8 травня Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців та нагадав, що саме сьогодні велич перемоги над нацизмом згадує більшість народів світу, і саме сьогодні Зеленський вирішив подати до Верховної Ради України законопроект, яким пропонується встановити 8 травня Днем пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років, пише ПІК.

“8 травня Україна та вільний світ згадують про шість страшних років в історії людства. З 1939-го по 1945-й… Роки, які забрали життя мільйонів людей, зокрема 8 мільйонів українців. Роки окупації та звірств, кровопролитних боїв, бомбардувань, блокад і масових страт, Голокосту. Усього зла, яке нацизм приніс світу, приніс на нашу землю. Саме 8 травня 1945 року набрав чинності акт про беззастережну капітуляцію вермахту. Саме 8 травня світ вшановує пам’ять усіх, чиї життя були забрані тією війною. Це чиста історія, без ідеологічних домішок. І це – історія нашого народу, наших союзників, усього вільного світу. Сьогодні ми повертаємо її нашій державі”, – зазначив Зеленський.

Зеленський заявив, що українці ніколи не забудуть внесок свого народу в перемогу над нацизмом і нікому не дадуть “стерти роль українців у цій перемозі, наших людей, того покоління, про яке бережемо пам’ять майже в кожній нашій родині”.

“Ми не дозволимо присвоїти спільну перемогу народів антигітлерівської коаліції й не дамо брехати, ніби перемога могла відбутись і без участі якоїсь країни чи народу”, – сказав президент.

Також Володимир Зеленський підписав указ про відзначення 9 травня Дня Європи спільно із Європейським союзом.

Як сказано в указі, Зеленський встановив 9 травня Днем Європи, “усвідомлюючи європейську ідентичність Українського народу, з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії, підтримуючи ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань”.

 

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено