Івано-Франківськ

Щоб не нашкодити: як поводитися з військовими, які повернулися з війни

Гумор у тих, хто повернувся з війни, може бути чорним і незрозумілим, але так психіка рятується від жахіть війни.

Щоб не нашкодити: як поводитися з військовими, які повернулися з війни

Ця тема зараз та в найближчому майбутньому посідатиме провідне місце в психології: як поводитися з тими, хто повернувся з війни? Які психологічні умови створити для них та як не образити? Про це пише ПІК з посиланням на Вікна.

Перед людиною також можуть постати екзистенційні питання. Буває дуже важко пояснити собі сенс того, що відбувається, бачити майбутнє. Ми переоцінюємо життя, своє місце і ролі.

“Людина може потребувати підтримки, обговорення власних думок з іншими, й тоді важливо її підтримати. Водночас небажання йти на контакт у цей період також є зрозумілим. Варто серйозно поставитися до заяв особи щодо втрати сенсу життя або висловлювань про самогубство”, – йдеться у повідомленні.

За потреби людина може звернутися до спеціаліста — і таке рішення має бути індивідуальним, а не через прохання близьких. Багато фахівців працюють як волонтери, тож є нагода пройти консультацію безкоштовно.

Як підготуватися до повернення військового

У країні, де відбуваються військові дії, кожному варто знати, як надавати першу психологічну допомогу в складних ситуаціях (обстріли, бомбардування, спостереження чи участь у певній події тощо).

В Ізраїлі, який багато років живе в стані можливої небезпеки, протоколу надання першої психологічної допомоги навчають ще зі школи. Основні його положення:

  1. встановити зоровий контакт (назвати себе, привернути увагу так, щоб людина тебе побачила, зафіксувала погляд);
  2. ініціювати дію (дихальні вправи, рух, ходіння тощо);
  3. запропонувати здійснити вибір (так можна повернути людині здатність бути суб’єктом. Приклад: обрати, що людина питиме — воду чи чай);
  4. відновити ланцюг подій (зв’язати ситуацію у єдине ціле: що було до, під час і після неї; людина фіксує, що ситуація вже завершилася).

Так ми відновлюємо здатність до саморегуляції.

Після переживання травматичних подій людина не повертається до звичайного життя швидко. Потрібно дати їй час для відновлення. Також немає універсальних правил підтримки — доцільно враховувати стан людини, власні можливості й реальні обставини.

“Єдиним правилом є те, що не варто лізти до людини зі своєю допомогою — краще запитати, що насправді їй потрібно. Стосунки мають посилювати людину, давати їй тил, задовольняти потреби. Для цього важливо лишитися в діалозі одне з одним і вміти чути”, – додають у виданні.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено