Івано-Франківськ

Росіяни втратили першу лінію оборони: як підрив Каховської ГЕС змінив лінію фронту

Руйнування греблі ГЕС торкається російських воєнних позицій на східному березі Дніпра.

photo 2023 06 08 06 59 36 scaled

Затоплення у Херсонській області, спричинені підривом Каховської гідроелектростанції, зруйнували багато укріплень першої лінії оборони росіян на лівому березі Дніпра.

Руйнування греблі внаслідок підриву Каховської ГЕС суттєво змінило географію та топографію прифронтової ділянки на півдні, заявляють аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Окупанти радіють руйнуванню греблі у контексті ускладнення просування ЗСУ у затопленому регіоні. Водночас самі вони втратили першу лінію оборони. Повінь сильно руйнує підготовлені військами РФ оборонні позиції на лівому березі річки Дніпро. Особливо це торкнулося позицій окупантів на першій лінії в Голій Пристані та Олешках, що показують знімки в ближньому інфрачервоному діапазоні (NIR), зроблені 7 червня о 4:00″, – йдеться у повідомленні.

Олешки, Гола Пристань, Козачі Лагері та Дніпряни майже повністю затоплені водою. Рівень води в деяких районах піднімається до висоти одноповерхового будинку. Станом на 7 червня частково або повністю затоплено 29 населених пунктів. 19 із них розташовані на підконтрольній Україні території та 10 на окупованій РФ території.

Вода в Новій Каховці почала відступати й опустилася на 30 см. Водночас рівень води у Миколаєві підвищився на 70 см. Повінь, ймовірно, посилиться та ще більше змінить географію Херсонської області протягом наступних 72 год.

Picture2 9

Руйнування греблі ГЕС торкається російських воєнних позицій на східному березі Дніпра. Повінь зруйнувала багато їхніх польових укріплень на першій лінії. Окупанти мали намір використовувати їх для захисту від атак ЗСУ. Швидка повінь, ймовірно, змусила ворога та військову техніку РФ в основних пунктах зосередження російських військ в Олешках та Голій Пристані відступити. Повінь також знищила російські мінні поля вздовж узбережжя.

Війська РФ раніше використали ці позиції для обстрілу Херсона та інших населених пунктів на правобережжі Херсонської області. Росіяни не врахували наслідків перед руйнуванням греблі та були надто стурбовані українським контрнаступом. У Генштабі ЗСУ також стверджували, що російські військові підірвали внутрішні конструкції ГЕС, щоб пошкодити греблю і тим самим запобігти просуванню українських сил.

Російські “воєнкори” висловлювали занепокоєння щодо передбачуваних переходів через річки на східний берег ЗСУ за день до руйнування греблі ГЕС. Пов’язаний із Кремлем блогер стверджував, що станом на 5 червня в районі Дачі на східному березі річки Дніпро в 11 км на південний захід від міста Херсон та на оспорюваних островах точилися активні бої між українськими та російськими військами. Того ж дня у дельті Дніпра також збільшилася кількість українських катерів.

В ISW не дають оцінок того, чи намагалися ЗСУ перейти Дніпро, і з якою метою вони могли це зробити. Однак явна стурбованість у російському військовому інформаційному просторі показує, що страх перед таким переходом і віра в те, що він або вже почався, або неминучий, були присутні. Росіяни уважно стежили за подіями незадовго до того, як гребля була зруйнована.

Читайте також у ПІК: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено