Івано-Франківськ

На Херсонщині виявили холерну та кишкову палички, – Держекоінспекція

У Держекоінспекції повідомили, чим ще забруднена вода.

Glavnaya scaled

Міндовкілля спільно з Державною екологічною інспекцією та Державним агентством водних ресурсів продовжує 24/7 працювати над ліквідацією наслідків катастрофи, здійснювати спостереження за станом довкілля та контроль екологічної ситуації у південному регіоні.

У ефірі Міністр повідомив про результати моніторингу якості поверхневих вод та повітря.

Фахівці Держекоінспекції спільно з фахівцями двох мобільних лабораторій відібрали проби поверхневих вод:

  • р. Дніпро у районі парку Дубовий Гай у межах м. Запоріжжя;
  • Дніпро поблизу причалу № 7 Херсонського морського торговельного порту;
  • р. Інгулець в  с. Дар’ївка.

Через підрив росіянами Каховської ГЕС та повені, яка стала наслідком, у воду потрапили пально-мастильні матеріали та отрутохімікати, заявив начальник відділу держеконагляду земельних ресурсів Державної екологічної інспекції України Олег Павленко у Military Media Center. За його словами, також виявлено холеру та кишкову паличку.

“Ми моніторимо південний округ, щодня відбираємо проби води й робимо аналізи. Дуже великої забрудненості немає, але вже є кілька випадків виявлення холерної та кишкової паличок. З нами паралельно робить аналізи СЕС, яка відстежує санепідеміологічну ситуацію, адже затопило дуже багато населених пунктів, надвірних будівель, каналізацій. Ми досліджуємо воду з хімії, а вони – з біології”, – повідомив Павленко.

Він додав, що на півдні воду з криниць можна буде вживати лише після того, як їх почистять та перевірять зразки в лабораторії. При цьому відкритим лишається питання, як вода сходитиме. Адже, як пояснив Павленко, там дуже важкі й засолені ґрунти. А в нижніх шарах ґрунту присутній гіпс.

Раніше у міністерстві охорони здоров’я закликали не вірити у фейки, які поширюють у соцмережах щодо нібито страшної епідемії холери. На затоплених внаслідок теракту росіян на Каховській ГЕС територіях можуть виникнути різні хвороби, насамперед – пов’язані з обмеженим доступом до чистої води:

  • гепатит А;
  • сальмонельози;
  • шигельози;
  • гострі кишкові інфекції (у т.ч. холера);
  • ботулізм.

Водночас у МОЗ пояснили, чи є ризики виникнення холери у ситуації, що склалася, які її основні симптоми та способи захисту від захворювання.

Результати аналізу показали незначні зниження вмісту розчиненого кисню, перевищення заліза та нітритів. Вміст нафтопродуктів у межах норми. По інших показниках відхилення і перевищення не встановлені.

Воду з криниць можна буде вживати тільки після того, як їх прочистять і перевірять зразки в лабораторії.

До теми…

На пляжах Одещини виявили ротавірус, сальмонелу та ротавірус. До води краще не наближайтесь, а воду з криниць не можна вживати, доки її не перевірять спеціалісти.

Читайте також у ПІК: 

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено