Івано-Франківськ

Різдво і Покрова по-новому: який календар пропонує президент Зеленський

Найголовніша зміна від президента, яку він подав до парламенту, - 7 січня більше не буде вихідним днем.

Різдво і Покрова по-новому: який календар пропонує президент Зеленський

Президент Володимир Зеленський підтримав пропозицію Православної церкви України та Української греко-католицької церкви перенести святкування кількох важливих свят. Йдеться про Різдво Христове, День Української державності та День захисників України.

Останні два світських свята були чітко прив’язані до православних подій. Про це пише ПІК з посиланням на ВВС.

“Найголовніша зміна від президента, яку він подав до парламенту, – 7 січня, коли раніше православні в Україні святкували Різдво, більше не буде вихідним днем. Це надзвичайно сміливий крок Зеленського, на який, як вказували експерти, зважитись йому буде непросто”, – йдеться у повідомленні.

Проте соціологічні дослідження, які з’явились у червні 2023 року, показали, що 63% українців підтримують календарну реформу. Що суттєво полегшило президенту ухвалення цього рішення. Ще раніше Православна церква України та УГКЦ ухвалили історичне рішення перейти з 1 вересня 2023 на новий календар.

Вже з осені усі свята, які в Україні відзначали за старим Юліанським календарем, почнуть відзначати по новому – на 13 днів раніше. Ця реформа не стосується тільки Великодня та Трійці, які чітко не прив’язані до календаря.

Навіщо змінювати дати державних свят?

Вже з 1 вересня більшість християн України можуть почати відзначати релігійні свята по-новому. Різдво буде 25 грудня, а не 7 січня. Так само змістяться й інші свята – такі як Покрова (1 жовтня), Водохреще (6 січня) і Миколая (6 грудня). Але, окрім релігійного аспекту, втілення реформи потребувало і підтримки держави. Інакше б почався певний “святковий хаос”.

Донедавна в Україні державними вихідними днями були і 25 грудня, і 7 січня. Тобто з цим проблем нібито не мало бути. Здавалось, що українці і далі святкуватимуть два Різдва. Звісно, після війни, адже під час воєнного стану жодних вихідних на свята немає.

Проте складнішою ситуація була з Покровою, яку звикли святкувати 14 жовтня. До цього дня прив’язаний день українського козацтва, адже саме Покрова була заступницею козаків. На цю ж дату припадає день УПА та офіційне державне свято – День захисників та захисниць України.

Після того, як релігійну частину цього симбіозу свят українські церкви перенесли на 1 жовтня, то виникало питання, а як же бути далі? Те ж саме стосувалось Дня української державності 28 липня, яке президент встановив у 2022 році. Це свято було прив’язане до православного дня пам’яті святого Володимира.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено