Івано-Франківськ

У Франківську успішно запрацював реабілітаційний центр “Донбас” (ФОТО)

Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю "Донбас», релокований з Краматорська, приймає відвідувачів у Франківську
У Франківську успішно запрацював реабілітаційний центр "Донбас"

Персонал та відвідувачі Центру

Треба сказати, що сам Центр працює з 2007-го року і вже має тисячі вдячних пацієнтів, що змогли пройти реабілітацію та оздоровитися в його стінах, пише ПІК.

Робота  Центру «Донбас» розпочалася в Краматорську, але в зв’язку з початком повномасштабної війни та частими і жахливими обстрілами міста, керівництво вирішило перевезти співробітників та пацієнтів в більш спокійний регіон країни, щоб мати можливість і далі працювати та допомагати людям, котрі живуть з інвалідністю.

У Франківську успішно запрацював реабілітаційний центр "Донбас"

Відкриття Центру

Після довгих пошуків міста і приміщення зупинилися в Івано-Франківську, тим паче, що обласна адміністрація охоче пішла назустріч і допомогла оформити юридичні нюанси та облаштувати реабілітаційний центр, за що керівник та дружній колектив співробітників надзвичайно вдячні.

У Франківську успішно запрацював реабілітаційний центр "Донбас"

Голова ОВА, Світлана Онищук (ліворуч), перерізає стрічку

Наш журналіст зустрілася з керівником Центру Світланою Фоміною та її колегою Оленою Савченко – завідувачкою відділенням психолого-педагогічної реабілітації.

У Франківську успішно запрацював реабілітаційний центр "Донбас"

Світлана Фоміна, керівник установи

– Пані Світлано, ви займаєтеся дуже доброю та шляхетною справою. Читачам буде цікаво дізнатися, як вам  прийшла ідея створити саме такий центр, що буде опікуватися людьми з інвалідністю, адже – це зовсім непроста життєва дорога

  • Насправді, ідейним натхненником є моя мати, яка від дитинства має інвалідність. В зв’язку з тим, що все життя мене супроводжували люди з інвалідністю і я ще маленькою спостерігала всі нюанси та складнощі, з якими вони  постійно стикаються. Тому для того, щоб полегшити життя матусі і інших людей, які стикнулися з проблемою інвалідності, я зробила опіку над ними  своїм покликанням та справою життя.

У Франківську успішно запрацював реабілітаційний центр "Донбас"

Дружній колектив Центру

Цікаве спостереження з власного досвіду озвучила далі  керівник Світлана Фоміна:

Хочу наголосити, що ті, хто вихований в родині, де є особа з інвалідністю, є найкращими керівниками та соціальними працівниками, тому що тільки вони розуміють, як облаштувати комфортне житло, організувати доступне середовище та громадський простір для людей з особливими потребами.

– За довгі роки своєї роботи ви бачите зміни в суспільстві в бік емпатії та доступності для людей, якими ви займаєтеся?

Прикро, але цей процес іде повільніше, ніж хотілося. Досі в суспільстві мало розуміння, що доступність – це основа для покращення якості життя наших підопічних. Пандуси, поручні, транспорт, сходини, з’їзди, ліфти – все це має бути максимально доступним і простим у використанні, щоб люди – візочники, чи ті, що пересуваються з допомогою милиць, могли відчувати себе повноцінними членами суспільства, працювати та їздити, куди їм необхідно.

Далі розмову продовжила Олена Савченко – завідувачка відділенням психолого-педагогічної реабілітації.

завідувачка відділенням психолого-педагогічної реабілітації.

Олена Савченко,, завідувачка відділенням психолого-педагогічної реабілітації.

-Хто може звертатися до вашого Центру і що для цього потрібно?

Нашими відвідувачами є люди, які мають статус інвалідності будь якого віку. Щоб пройти у Центрі реабілітаційний комплекс, людина має звернутися у відділення соціального захисту за місцем реєстрації, подати пакет документів, до якого входить індивідуальна програма реабілітації, виписка з амбулаторної карти, паспорт та ІПН і написати заяву та отримати електронне направлення.

-Які напрямки роботи  фахівців вашого Цетру?

З самої назви зрозуміло, що ми надаємо цілий комплекс реабілітаційних послуг – це психологічна, педагогічна, фізична  реабілітація.

завідувачка відділенням психолого-педагогічної реабілітації.

Фахівці займаються з відвідувачами

завідувачка відділенням психолого-педагогічної реабілітації. 329345023 1201131697184523 760565056172657407 n scaled 355474948 6563576430390127 1538203898281636420 n scaled

-Пані Олено, скажіть кілька слів про тренінги, що проходять зараз у вашому Центрі.

Ви знаєте, що психіка людини по-різному реагує на стресові ситуації. Травми, постійна загроза смерті, втрата майна, загибель близьких викликають посттравматичні стресові розлади (ПТСР). У зоні ризику опиняються як мирні мешканці, так і воїни-захисники, які щодня перебувають на передовій. Тому, ці тренінги присвячені темі ПТСР, їх розпізнанню та лікуванню. Проходять вони у вигляді робочих зустрічей фахівців, які працюють з військовими, а також особами, що постраждали від військового конфлікту. До участі запрошені фахівці з  реабілітації, психологи, ерготерапевти, масажисти та інші спеціалісти.

Досвідом своєї роботи діляться членкині Асоціації Консультування штату Алабама, Американської Консультаційної Асоціації, Національної ради сертифікованих консультантів Карен Ентрекін, Сандра Данері та Беккі Келлі.

 Центр Донбас

Тренинг американських колег

photo 2023 07 03 19 58 08 scaled

Для довідки: тренинг проходить для відповідних фахівців – психологів, соціальних працівників, ребілітологів, лікарів, які працюють з людьми з інвалідністю та людьми, що постраждали від війни.

В кінці розмови журналіст ПІКу запитала в таких тендітних, але сильних духом жінок,  як їх зустрів Франківськ і чи сподобалося їм у нашому місті, чи підійшла для них атмосфера та  характер міста?

Відповідь водночас розчулила і потішила

Коли ми виїздили з Краматорська в березні минулого року, то мали розбиті серця і душі, постійні сльози та відчай. Тому те, як зустріне нас Івано-Франківськ, чуже і невідоме на той момент, місто, мало для нас дуже важливе значення. І ми жодного разу не пошкодували про свій вибір, бо нам тут комфортно і затишно, а люди ставляться  з теплом і розумінням. А ще ми вдячні Миколі Макару – представнику урядового уповноваженого з прав людей з інвалідністю, якого знаємо вже 25 років, за те, що допоміг нам в цьому питанні.

Центр Донбас

Світлана Фоміна та Микола Макар

354450212 6533970916684012 7987334032888363053 n scaled

Усміхнувшись, пані Світлана додала

Такої гостинності я ніде не зустрічала. Я так кайфую від життя у вашому місті, мені  і моїй родині тут дуже комфортно. І дуже круто, що я нарешті почала розмовляти хорошою  українською мовою  і отримую від цього неабияке задоволення.

Жінки також щиро подякували  міській та обласній владі  за оперативне сприяння і всебічну допомогу в облаштуванні Центру, щоб він швидше запрацював та приносив людям користь.

photo 2023 07 03 19 45 23 scaled photo 2023 07 03 19 45 24 3 scaled

Розмову вела Руслана Гочіяєва-Шевчук

Фото автора та з соцмереж

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook, Instagram, Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено